Portal 072info

Lisa Montgomery će biti pogubljena 12. januara u SAD-u

Screenshot 2 1826
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Lisa Montgomery, koja je ubila trudnicu, trebalo bi da bude pogubljena smrtonosnom injekcijom 12. januara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Američki žalbeni sud omogućio je da jedina žena osuđena na smrtnu kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama bude pogubljena prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden zvanično preuzme dužnost.

Presudom, koju je u petak donijelo tročlano vijeće američkog suda za Distrikt Columbia, zaključeno je da je sudac nižeg suda pogriješio kad je prošle sedmice naredbom izbrisao datum pogubljenja Lise Montgomery.

Sudac američkog okružnog suda Randolph Moss donio je odluku da je nezakonito odgođeno izvršenje pogubljenja Lise Montgomery, ukinuvši naredbu direktora zatvorskog ureda kojom je zakazana njeno pogubljenje za 12. januar.

Montgomery je trebala biti pogubljena smrtonosnom injekcijom u saveznom popravnom kompleksu u Terre Hauteu u državi Indiana, u decembru, ali Moss je odgodio izvršenje nakon što su njeni advokati zaraženi koronavirusom.

Moss je zaključio da prema njegovoj naredbi biro zatvora nije mogao odgoditi pogubljenje Montgomery barem do 1. januara. No žalbeno se vijeće nije složilo.

Meaghan VerGow, advokatica Montgomery, rekla je da će njen pravni tim tražiti da se razmotri slučaj i da Montgomery ne bi trebalo da bude pogubljena 12. januara.

Montgomery je osuđena zbog ubistva 23-godišnje Bobbie Jo Stinnett u gradu Skidmoreu na sjeverozapadu Missourija u decembru 2004. godine.

Njen pravni tim je tvrdio da ona ima ozbiljne mentalne bolesti i da je pretrpjele ozbiljne traume kroz svoj život, apelujući na predsjednika Donalda Trumpa da joj udijeli milost i promijeni kaznu u doživotni zatvor.

Joe Biden se protivi smrtnoj kazni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 1
    Share
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME