Lišeno slobode lice koje se sumnjiči da se udaljilo sa mjesta saobraćajne nezgode, u kojoj je smrtno stradalo jedno lice

Dana 01.06.2013. godine, u 20,30 sati, u Zenici, u ulici Travnička cesta, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali nepoznato vozilo,  koje se udaljilo sa lica mjesta, i pješak J.R. iz Zenice, koji je u ovoj saobraćajnoj nezgodi zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje je nakon ukazane ljekarske pomoći i preminuo.

Radeći na rasvjetljavanju navedenog događaja te utvrđivanju svih činjenica i okolnosti pod kojim je došlo do ove nezgode, kao i utvrđivanju identiteta, lociranja i lišenja slobode lica koje je upravljalo spornim vozilom, policijski službenici Policijske uprave I u Zenici su poduzeli niz operativno-taktičkih mjera i radnji, te veliki broj provjera na području Zenice, kao i na području Zeničko-dobojskog kantona i drugih kantona. Prilikom poduzimanja naznačenih mjera i radnji obavljeno je više informativnih razgovora sa očevicima i svjedocima događaja, na osnovu čega se došlo do saznanja da se, kada je u pitanju nepoznato vozilo koje je učestvovalo u navedenoj saobraćajnoj nezgodi i koje se udaljilo sa lica mjesta, najvjerovatnije radi o kombi vozilu, bijele boje, zatvorenog tipa sa staklima na zadnjoj strani vozila.

Nakon prikupljenih informacija, uz saglasnost tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, od strane Općinskog suda u Zenici su izdate naredbe za oduzimanje i pregled  više snimaka sa sistema video nadzora i kamera nekoliko privrednih društava, privatnih kuća, kao i snimaka sa nadzornih kamera u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje pokrivaju raskrsnice u gradu Zenica.

Analizom i pregledom izuzetih materijala, kao i drugim poduzetim mjerama i radnjama, te izvršenim provjerama na terenu, došlo se do podatka da je u kritično vrijeme u navedenoj saobraćajnoj nezgodi učestvovalo teretno motorno vozilo marke „Renault“, bijele boje, hrvatskih nacionalnih registarskih oznaka, a koje po svojim karakteristikama odgovara vozilu koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi.

Dana 06.06.2013. godine, u 18,20 sati, od strane službenika Policijske uprave I, lišeno je slobode lice T.A. iz Stona, R. Hrvatska, koje se sumnjiči da je u kritično vrijeme upravljalo spornim vozilom i koje je nakon lišenja slobode zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Policijski službenici su od lica T.A. privremeno oduzeli predmetno vozilo, koje je izmješteno na službeni parking prostor Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje će biti predmet potrebnih vještačenja naloženih od strane postupajućeg tužioca, zajedno sa tragovima pronađenim na licu mjesta, te tragovima pronađenim na odjeći smrtno stradalog J.R..

Nakon prikupljanja i kompletiranja svih dokaza i obavještenja, te nakon kriminalističke obrade, protiv lica T.A. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju počinioca,  zbog postojanja osnova sumnje da je isto počinilo krivično djelo „Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa" iz člana 336. stav 4. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo „Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi“ iz člana 337. stav 2. Krivičnog zakona FBiH.

URED POLICIJSKOG KOMESARA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS