Portal 072info

Lista alternativnih graničnih prijelaza na kojima ćete izbjeći višesatna čekanja

Tokom dana vikenda, na graničnim prijelazima koja se najčešće koriste zna se čekati i po četiri sata. Radnim danima zadržavanja obično nisu duža od 30 minuta.

Kako nam je rekla Bisera Hašimbegović i BIHAMK-a, najveće gužve budu zabilježene na GP Doljani, a najfrekventniji granični prijelaz je Ivanica (na putu Trebinje-Dubrovnik).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na tom prijelazu, sa hrvatske strane, do kraja godine izvode se radovi, što dodatno usporava protok vozila. Zadržavanja tokom vikenda na ovim prijelazima su višesatna”, kazala je Hašimbegović.

Savjetuje se korištenje alternativnih graničnih prijelaza: Zvirići, Crveni Grm, Trebimlja i Orahov Do (granični prijelaz koji se tokom ljeta otvori kao međunarodni granični prijelaz).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom sedmice, a posebno u danima vikenda duga su zadržavanja na prijelazima Izačić i Velika Kladuša (u oba smjera).

“Kao alternativni prijelaz savjetujemo korištenje GP Hadžin potok-Bogovolja (koji je privremeno prekategorisan kao međunarodni granični prijelaz).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na sjeveru zemlje najfrekventnije je na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška (u oba smjera). Alternativni prijelaz je Bosanski Šamac, a može se koristiti i GP Donja Gradina-Jasenovac.

“Zbog izvođenja radova na hrvatskoj strani na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor, narednih šest mjeseci (počev od danas 31.07.) potpuno se obustavlja saobraćaj putničkih vozila. Alternativni granični prijelaz je Bosanska Kostajnica-Hrvatska Kostajnica”, kazala je Hašimbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je riječ o graničnim prijelazima sa Crnom Gorom, najfrekventniji saobraćaj je na GP Hum (na ulazu u BiH, zbog raftera koji iz Crne Gore dolaze u BiH), Deleuša i Zupci. Za Crnu Goru nema alternativnih prijelaza, a gužve su najveće u danima vikenda.

“S obzirom da meterolozi najavljuju ljepše vrijeme, očekujemo pojačanu frekvenciju vozila prema jugu, posebno u danima vikenda. Svakako savjetujemo da se prije polaska na put vozači informišu o trenutnoj situaciji na cestama i graničnim prelazima (putem našeg telefona 1282 ili posjetom web stranice). Na web stranici mogu pogledati i video nadzorne kamere sa većine graničnih prijelaza i na taj način izbjeći dugotrajna zadržavanja. Također, napominjemo vozače da ne zaborave ponijeti sve potrebne dokumente za sebe i vozilo, kako na graničnim prijelazima ne bi imali neugodnosti i dodatna zadržavanja”, kazala je Hašimbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME