Lista zemalja po prosječnoj plati: Građani prve države zarađuju skoro deset puta više od stanovnika BiH

Inflacija je tokom protekle dvije godine neumoljivo rasla. Cijene namirnica i drugih proizvoda su neprestano skakale. Pojedini proizvodi su danas čak duplo skuplji nego što su bili prije tačno dvije godine.

Svijet je u krizi. Ekonomskoj, humanitarnoj, socijalnoj. Svaki dan donosi nove probleme. I dok političari nastoje to riješiti, ostali ljudi rade svoje poslove i sa platama koje dobijaju pokušavaju dočekati neka bolja vremena.

A kolike plate dobijaju u pojedinim državama. U BiH je prema posljednjim mjerenjima prosječna plata tek nešto viša od 1.000 KM. S obzirom na to da je potrošačka korpa oko 3.000 KM, možemo pretpostaviti da BiH nije povoljno rangirana na listi država po prosječnoj plati. Štaviše, nalazi se na 59. mjestu od njih stotinjak za koje postoje podaci. Nije baš lijepa pozicija.

Na prvom mjestu ubjedljivo vodi Švicarska sa prosječnom platom od 5,804.63 €. Iza nje je Luksemburg, a zatim Singapur, SAD te Katar i Ujedinjeni Emirati. Prvih deset država po prosječnoj plati zaokružuju Danska, Nizozemska, Norveška i Australija.

Stanovnici Slovenije mjesečno u prosjeku zarađuju oko 1,291.92 €, u Hrvatskoj prosječna plata je 1,028.40 €, U Srbiji 599.52 €, u BiH 594.86 €.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE