83ae9650a73e2790eacd6343ae55312b
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 22, 2021 @ 22:20
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Ministarstvo odbrane Litvanije sajvetuje javnost da izbjegava kupovinu mobilnih telefona kineskih proizvođača, te da ih se što prije riješe ukoliko ih posjeduju.

Ministarstvo je uputilo savjet građanima da se riješe mobitela kineske proizvodnje, napominjući da je Vladin izvještaj otkrio kako imaju ugrađene softvere za cenzure, piše “Daily Sabah”.

– Telefoni koje u Evropi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju mogućnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova kao što su ‘Slobodan Tibet’, ‘Živjela nezavisnost Tajvana’ ili ‘Pokret za demokraciju’ – navode iz Agencije za kibernetičku sigurnost Litvanije.

U izvještaju Vlade Litvanije navodi se da je softver na Xiaomijevom Mi 10T 5G telefonu isključen za “regiju Evropske unije”, ali se u bilo kojem trenutku može uključiti na daljinu. Navodi se također da Xiaomi telefoni šalju šifrirane podatke o upotrebi uređaja na server u Singapuru.

Izvještaj otkriva da lista pojmova koje mogu cenzurisati sistemske aplikacije, uključujući zadani internetski preglednik Xiaomi telefona, trenutno sadrži 449 izraza na kineskom jeziku i stalno se ažurira.

Poručeno je kako ovo nije važno samo za Litvaniju, već za sve države koje koriste Xiaomi opremu.

– Naš savjet je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite već kupljenih – poručio je zamjenik ministra odbrane Litvanije Margiris Abukevicius.

Iz kineske kompanije Xiaomi se još uvijek nisu oglasili o ovoj temi.

LIDER