Litvanija savjetuje građane da ne kupuju i da se riješe kineskih telefona

83ae9650a73e2790eacd6343ae55312b
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministarstvo odbrane Litvanije sajvetuje javnost da izbjegava kupovinu mobilnih telefona kineskih proizvođača, te da ih se što prije riješe ukoliko ih posjeduju.

Ministarstvo je uputilo savjet građanima da se riješe mobitela kineske proizvodnje, napominjući da je Vladin izvještaj otkrio kako imaju ugrađene softvere za cenzure, piše “Daily Sabah”.

– Telefoni koje u Evropi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju mogućnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova kao što su ‘Slobodan Tibet’, ‘Živjela nezavisnost Tajvana’ ili ‘Pokret za demokraciju’ – navode iz Agencije za kibernetičku sigurnost Litvanije.

ČITAJ JOŠ:  Angelina Jolie u suzama prvi put progovorila o razvodu

U izvještaju Vlade Litvanije navodi se da je softver na Xiaomijevom Mi 10T 5G telefonu isključen za “regiju Evropske unije”, ali se u bilo kojem trenutku može uključiti na daljinu. Navodi se također da Xiaomi telefoni šalju šifrirane podatke o upotrebi uređaja na server u Singapuru.

Izvještaj otkriva da lista pojmova koje mogu cenzurisati sistemske aplikacije, uključujući zadani internetski preglednik Xiaomi telefona, trenutno sadrži 449 izraza na kineskom jeziku i stalno se ažurira.

Poručeno je kako ovo nije važno samo za Litvaniju, već za sve države koje koriste Xiaomi opremu.

ČITAJ JOŠ:  Topalkova kćerka pokazala kako je izgledala prije operacija

– Naš savjet je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite već kupljenih – poručio je zamjenik ministra odbrane Litvanije Margiris Abukevicius.

Iz kineske kompanije Xiaomi se još uvijek nisu oglasili o ovoj temi.

GODISNJICA
MARKETING