Screenshot 2 60
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Nakon što je ranije dobio oznaku geografskog porijekla Livanjski sir dobio je i oznaku izvornosti u BiH i to nakon procesa koji je trajao deset godina.

“To znači da je sir u potpunosti proizveden na području Livanjskog polja, da je napravljen od mlijeka autohtonih pasmina krava i ovaca, da te krave pasu travu na livanjskom području i da je sve u potpunosti domaće. Mnogo nam znači ova oznaka, jer je to još jedan dokaz kvaliteta našeg proizvoda”, kazao je za Klix.ba Jozo Baković, predsjednik Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar.

Ono što još čekaju u ovom udruženju jeste izvozni broj, kako bi svoj sir mogli izvoziti u zemlje Evropske unije. Baković očekuje da bi ih komisija mogla posjetiti u augustu, a smatra da su oni ispunili sve zahtjeve kako bi tu kontrolu prošli.

“Mnogo bi nam značilo kada bismo dobili dozvolu za izvoz u zemlje Evropske unije. Cijene u EU su mnogo više nego u Bosni i Hercegovini i zbog toga nam je značajno pozicionirati se na to tržište. Dobijanje izvoznog broja omogućilo bi nam da počnemo izvoziti, ali isključivo do nas bi bilo sve dalje, da li bismo opstali na tržištu EU ili ne. Smatram da tu ne bismo imali problem, jer je naš sir i ranije prepoznat po kvalitetu”, poručio je Baković.