Lizde: Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji 5. jula

penzioneri
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Penzije će biti vanredno uvećane za 3,5 posto.

– Sve je spremno za isplatu junskih penzija uvećanih za 3,5 posto. Isplata će se izvršiti u utorak 5. jula. Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o vanrednom usklađivanju penzija, kojom se u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odlučuje da se izvrši vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,5 posto, izuzev najviših penzija ostvarenih po zakonu.

ČITAJ JOŠ:  Muškarac u SAD-u preminuo usljed svakodnevnog konzumiranja gumenih bombona

Ovim povećanjem najniža penzija će porasti na 424,40 KM dok će prosječna samostalna penzija nakon vanrednog povećanja iznositi 545 KM – kazao nam je Lizde.

Dodao je kako je u Budžetu FBiH (kao i u Finansijskom planu FZ PIO/MIO za 2022. godinu) osigurano dodatnih 6,9 miliona KM mjesečno za planirano vanredno usklađivanje, odnosno za preostalih šest mjeseci u 2022. godini ukupno 41,4 miliona KM.

U Federaciji je više od 420.000 penzionera.

Faktor

GODISNJICA
MARKETING