AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Šarlatan koji se predstavljao pod imenom dr Nikolaos Kondos godinama je varao stanovnike Grčke da je ugledan doktor, izuzetan stručnjak koji “pionirskim” metodama spasava i najteže slučajeve. Njegove prakse uzrokovale su smrt troje ljudi, od čega je dvoje maloljetno.

Od 2016. godine u Grčkoj se najednom pojavljuje ugledni ljekar dr Nikolaos Kondos, inače neurolog i onkolog. Međutim, kako je klupko počeo da se odmotava i grčka policija je imala pune ruke posla, prije nego što je prije nekoliko dana uhapsila 47-godišnjeg “ljekara” u Koropiju. Koliko se dobro predstavljao na mrežama svjedoči činjenica da su se čak neki ugledni ljekari divili njegovim alternativnim metodama liječenja, a da je među pacijentima imao i mnoge monahe sa Svete Gore.

Metode koje je predlagao pacijentima za liječenje pokazale su se katastrofalnim i kao rezultat tri osobe – uključujući i dvoje djece – su preminule bez da su dobile adekvatnu i konvencionalnu medicinsku njegu.

Tako su najteži pacijenti oboljeli od raka umjesto prave terapije dobijali ulje koprive, timijana i kantariona za koje je ovaj ugledni “doktor” tvrdio da će ih izliječiti od raka. Zapravo svim pacijentima je pričao da je on sam brao biljke i pripremao ulja, prenosi Telegraf. Osim toga, pacijentima je davao iscrpan program ishrane vitaminima i tečnim rastvorima, dok je u manastirima Atike distribuirao kreme za svaki dermatološki problem.

Da zlo bude veće, apelovao je pacijentima da prestanu sa konvencionalnim liječenjem i slijede njegove terapije, koje su uključivale nepoznate tečnosti. Govoreći u jutarnjem programu TV ANT1 majka 14-godišnje žrtve nadriljekara je ispričala kako se upoznala sa “ljekarom” u Atini, prvo putem mejlova u kojima se potpisivao kao neurolog i onkolog.

“Rekao nam je da je radio u izuzetnom istraživačkom centru u Švajcarskoj u kojem se, naravno, liječi Šumaher, te da se vratio jer želi da liječi svoj narod. Rekao je i da postoji pionirska, ne alternativna terapija koju je odobrila FDA (Američka agencija za lijekove)”, ispričala je nesrećna žena.

Osam mjeseci je slušala pogrešne savjete dr Kondosa, za šta je čak i bio plaćen 19.502 eura (oko 37 hiljada KM) od strane roditelja; 14-godišnjakinja je bila na operacija i bila podvrgnuta liječenju na osnovu protokola, ali njeno zdravlje se pogoršalo i roditelji su počeli da brinu.

Tada su upoznali roditelje 16-godišnjeg dječka koji je imao istu bolest, a koji su preporučili dr Nikolaosa Kondosa kao velikog stručnjaka. “Ljekar” je odmah iskoristio priliku i savjetovao 14-godišnjakinji da promijeni način liječenja i slijedi njegova upustva što je rezultiralo smrću oba djeteta.

Nadriljekar je svojom prevarom takođe, usmrtio i 76-godišnjeg muškarca koji mu je za liječenje ostavio čak 17.000 evra tokom 6 mjeseci liječenja. Kako kaže kćerka vremešnog muškarca, njen otac je nadriljekara upoznao u jednom manastiru u Volosu u kojem su ga monasi smatrali vrhunskim onkologom, koji je veoma poštovan u Grčkoj i svijetu. Nadriljekar je uhapšen i protiv njega je podnesena optužnica za niz zlodjela koje je prethodnih godina učinio.