Portal 072info

Ljekari FBiH za 11. maj najavili proteste

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine najavio je za subotu, 11. maj, mirni protest članstva u Sarajevu.

Ako do tada ne budu riješeni zahtjevi doktora, protest će biti uvertira za masovniji, generalni štrajk u Federaciji BiH, najavio je na konferenciji za medije predsjednik Sindikata Rifat Rijad Zaid.

Uzrok nezadovoljstva je, kao što su rekli, što ovaj sindikat ne može potpisati novi kolektivni ugovor iz vlastite branše nakon isteka starog budući da Vlada FBiH odgađa da vrati reprezentativnost tom sindikatu.

– Posljedica nepotpisivanja kolektivnog ugovora je neriješen radno-pravni status doktora, što je problem koji u ovom slučaju pogađa sarajevske i tuzlanske ljekare i direktno dovodi u pitanje njihov ostanak u ovom dijelu BiH, a time utječe i na zdravstveni sistem – obrazložio je Zaid.

Poručili su da protest 11. maja neće ugroziti pacijente.

Kako su najavili, protest će početi na trgu, gdje je sjedište institucija BiH u Sarajevu, a potom će biti nastavljen ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta Federacije BiH.

Jedino što ga može spriječiti je eventualna odluka nadležnih da udovolje zahtjevima doktora, poručeno je.

AVAZ

Podijelite članak
  • 20
    Shares