Ljekari joj nisu davali šanse, a moja Tamara danas pjeva, piše, crta…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U sarajevskom naselju Pofalići svoju borbu kroz život između četiri zida vodi 16-godišnja Tamara Starčević sa svojom majkom Tanjom Markulj. Kao šestomjesečnoj bebi, nakon što je primila treću vakcinu, život se Tamari pretvorio u košmar.

Djevojčica koja je rođena potpuno zdrava iznenada je oboljela od rijetkog Dravetovog sindroma i jedna je od dvije osobe u BiH koje žive s ovom bolešću. 

Prestala disati

Njena majka kazala nam je da je Tamara odmah nakon primanja vakcine reagirala drugačije nego na prethodne vakcine.

– Otišle smo kući, a na mjestu uboda ubrzo se pojavila potkožna izraslina veličine oraha. Nikad neću zaboraviti pogled koji mi je uputila tog dana. Pogledala me i počela se tresti. Takvo nešto u životu nisam doživjela. Mislila sam da će mi dijete eksplodirati. Odnijeli smo je u Hitnu pomoć, a potom u bolnicu. Prije ulaza u grad prestala je disati. Tada su mi rekli da nisu sigurni hoće li preživjeti – započela je Tanja svoju tužnu priču.

ČITAJ JOŠ:  ELVEDINOVA POTRESNA ISPOVIJEST: Kada su roditelji nešto imali, davali su to svima, ali ne i njemu

Od tog trenutka naredne četiri godine Tanja i Tamara provele su u bolnici. Zajedno su napravile prve korake i učile o svemu.

– Prognoze nisu bile nimalo ohrabrujuće. Posljednji put sam zaplakala kada su rekli da neće moći hodati. Njen napredak krenuo je kada sam ja počela raditi s njom. Uzela sam konce u svoje ruke i moja Taša sada hoda. Kako nije imala razvijenu motoriku, znala bih prosuti rižu i zajedno bismo je skupljale, zrno po zrno. Sve smo radile kroz igru – priča Markulj.

Da muzika zaista liječi, dokaz je i ova djevojčica. Dugo nije pričala, prognoze logopeda nisu bile dobre i po ko zna koji put pokušali su im oduzeti nadu, ali Tanja nikad nije odustala. Ova samohrana majka pjevala bi svojoj kćerki i dan i noć.

ČITAJ JOŠ:  Šta će Angela Merkel raditi nakon 16 godina na čelu Njemačke: "Za početak - ništa"

– U tom periodu Tamara nije imala nikakve facijalne ekspresije, niti je govorila. Moje dijete nije se ni smijalo ni plakalo. Onda sam se sjetila da su muzika i životinje ljekoviti. Od tog trenutka muzika je bila naša svakodnevica. Hodala sam kroz kuću i samo pjevala. Bili smo u apartmanu u Italiji, na liječenju, kada je moja Taša počela pjevati. Mislila sam da će mi srce iskočiti od sreće – prisjetila se Tanja.

Korak po korak, Tamara i njena mama su napredovale. Tamara sada zna čitati i pisati, i latinicu i ćirilicu, lijevom i desnom rukom, ali i odlično crtati.

Mala učionica

– Radila sam s njom i dan i noć. Napravile smo našu malu učionicu u kući. Primijetila sam, kada je krenula s crtanjem, kad god bi se sagnula, najčešće bi dobila napad. Tada sam izmakla sve po kući i crtala je po zidovima. Kako je rasla, tako su i po zidu crteži bili sve viši i viši – kazala je Tanja.

ČITAJ JOŠ:  Ljekar iz BiH ogorčen: Od počeka pandemije ljudi lažu da nemaju koronu, je li to naši životi nisu važni

Svojoj Taši majka pokušava ispuniti sve želje. Jedna od njih bila je da ode na koncert svoje omiljene grupe „Miligram“.

– Mislim da je to nešto što će cijelog života pamtiti – kaže Markulj.

Tačna dijagnoza

Tanja kaže da je, zahvaljujući „Avazu“, saznala da se ljekari iz Italije, koji su pomogli Tamari, nalaze u posjeti našoj državi.

– „Avaz“ mi pomaže da saznam šta se dešava u gradu, jer ne izlazim skoro nikad. Prije nego što smo otišle u Italiju, u novinama sam pročitala da su u našoj državi doktori koji bi mogli pomoći mom djetetu. Tako sam im poslala e-mail, a oni su mi omogućili odlazak u Italiju, gdje smo nakon šest godina traganja konačno saznale tačnu Tamarinu dijagnozu – kazala je Tanja.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING