Ljekari odbijaju izvršiti abortus, poslali je kući da čeka da beba umre

E3E8E861 CAE6 4DF2 A4FF 2170ADAA739F
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Hrvatska voditeljica Ivana Paradžiković objavila je potresnu priču svoje prijateljice Mirele Čavajde koja je trudna i nedavno je saznala da njena beba ima tumor. Međutim, doktori su je poslali kući da čeka da beba umre, tvrdeći da po Zakonu ne smiju izvršiti abortus.

Paradžiković je na Instagramu podijelila fotografiju Mirele koja je u šestom mjesecu trudnoće te zamolila za pomoć.

“Ovo je moja prijateljica. U šestom mjesecu trudnoće. 25 sedmica sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak, redovan pregled kod ginekologa. Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan”, započela je Paradžiković.

Dodala je kako je u posljednje četiri sedmice toliko uznapredovao da su bebine šanse da preživi nikakve te da “ako kojim slučajem preživi bit će s teškim urođenim tjelesnim ili duševnim manama”.

“Tumor je u glavi, pritišće mu mali mozak. Veći praktički od njega samoga”, pojasnila je te nastavila, “Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju niti jedna majka ne može ni čuti niti prihvatiti poslali su doma da čeka da beba u njoj umre!”

Dodala je da joj je doktorica “došapnula drugu opciju ispod glasa”, a to je poruka da ide u Sloveniju da joj tamo pomognu.

Pojasnila je da su ljekari tvrdili da “bi joj rado pomogli”, ali da su ustanovili “da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja nakon 10. sedmice trudnoće protuzakonito, što nije istina”.

Ivana je dodala da je u Hrvatskoj na snazi Zakon iz 1978., kao i da je nejasan i nedorečen.

“Pogledajte je. Iznutra je slomljena, a toliko je snažna i hrabra da je stala pred kameru”, napisala je te uputila apel, “Molim vas pomozite! Sherajte. Nemojte da ostane sama.”

Kako prenosi Index.hr roditelji bebe su pokušali potražiti pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle obaviti prekid trudnoće. Prošli petak poslali su zahtjev bolnicama da se osnuje komisija koja bi prema Zakonu trebala odobriti prekid trudnoće, međutim nisu dobili nikakav odgovor.

Također, demantovali su navode ljekara da se brani prekid trudnoće citirajući ono što piše u članku 22 Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece gdje piše da se prekid trudnoće “može obaviti nakon 10. sedmice začeća kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama”.

Nakon objave voditeljice, vijest je odjeknula u regionu, a Čavajda je govoreći za Index.hr otkrila da joj je ginekologinja saopćila da beba ima tumor bez ikakvih daljnjih uputstava.

“Preliminarno vam mogu reći da je to tumor, čisto da znate, no dođite još na čitanje nalaza. Tako mi je rekla bez ikakvog dodatnog objašnjenja, bez ikakvih daljnjih uputa. Oni su očito znali već isti dan, no čekali su još sedam dana na mišljenje jednog doktora s Rebra. Meni se to čini jako puno u ovako odmaklom stadiju trudnoće”, ispričala je trudnica.

Dodala je da je u posljednjoj rečenici doktorica napisala da su prognoze za majku i za dijete vrlo nepovoljne, ali je poslala kući bez ikakvih informacija o tome šta dalje činiti.

Iz institucija ove zemlje nisu se oglasili, a Čavajda je poručila da je odlučila izaći u javnost sa svojim problemom jer se “slično može dogoditi nekom drugome” te da to “ne radi samo zbog sebe, već i zbog djeteta za koje ne želi da pati i nema život”.

Klix.ba