cc
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Delta soj je stigao je u zemlje regije, a od ljekara nam stižu svakodnevna upozorenja da nam neminovno stiže i novi talas korone i porast broja zaraženih.

Stručnjaci su jednoglasni – da bi se smanjilo novo punjenje bolničkih kapaciteta neophodna je vekcinacija u većem obimu. 

Apel da se zavrnu rukavi i pojača imunizacija stiže od direktorice kovid bolnice u Batajnici, u Srbiji, Tanje Adžić, a na ozbiljnost i poštovanjem mjera apeluje i članica Kriznog štaba, virusologinja Tanja Jovanović.  

Direktorica najveće kovid bolnice u Srbiji za Novu.rs objašnjava da se pojava Delta soja u Srbiji očekivala. Ona napominje da će oni koji su se vakcinisali lakše odoljeti svim novim sojevima korone, pa i novopristiglom delta soju.

– Svi oni koji su vakcinisani ne treba da se plaše jer su nakon primjene svih raspoloživih vakcina stekli imunitet. Poslije vakcinacije preostaje da naše memorijske ćelije intenzivno rade na prepoznavanju virusa. Dakle, u svim slučajevima kod onih koji nisu vakcinisani, virus će  tražiti put da dospje u organizam, da se razmnožava i prenosi sa čovjeka na čovjeka. Bilo Brazilski bilo Indijski-Delta, virus će opstati ukoliko mu ne postavimo barijeru, a to su maske u zatvorenom i vakcina – poručuje doktorica Adžić.

Ona upozorava da će biti još mnogo mutacija virusa koje, kako napominje, direktno zavise od nas i našeg ponašanja.

– Ne zaboravite da pandemija po svojoj definiciji može trajati od 2 do 5 godina, prema tome, pomozite vakcinacijom da se ova agonija što prije završi – kazala je.

Virusologinja sa beogradskog Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba Srbije Tanja Jovanović apelira na to da se poštuju aktuelne epidemiološke mjere, to je tvrdi ona najbolja preventivna mjera protiv delta soja.