AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Sve statistike govore da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u narednim danima doseže svoje limite kad je riječ o liječenju oboljelih od Covid-19, kazao je Slobodan Hajder, pomoćnik direktora UKC RS za medicinske poslove, naglasivši da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi 350 ležećih pacijenata.

-Prvi put otvaramo sedmi sprat, čime će UKC RS dostići svoje limite. Danas se otvara i hirurška šok soba, jer je intenzivna njega za nehirurške grane popunjena, kazao je dr. Hajder na konferenciji ma medije.

Prema njegovim riječima, UKC RS je za liječenje oboljelih od Covida potrošio više od 60 miliona KM.

-Za liječenje lakših i srednje teških pacijenata potrošeno je 35 miliona KM. Potrošnja kiseonika je porasla deset puta u odnosu na period prije epidemije. Na kiseonik je potrošen milion KM. Potrošnja antibiotika je porasla za dva miliona KM, objašnjava Hajder.

Hajder kaže da kad se približava limitima pravi se neka odstupnica.

-Otvaranjem sedmog sprata dobili smo još 60 mjesta. Ako broj zaraženih bude rastao ovim tempom, ne bismo se iznenadili da ovaj sprat bude popunjen do ponedjeljka. Na ostalim spratovima imamo još 19 slobodnih kreveta. Opcija “B” je korištenje kapacitera na lokaciji stare hirurgije, ali samo za lakše pacijente, rekao je Hajder.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC RS, ističe da smo u drugoj sedmici trećeg talasa.

-Sve više je zaraženih korona virusom, pa je više i onih koji zahtijevaju bolničko liječenje. Kada se poveća broj hospitalizovanih, više je i onih koji su životno ugroženi, kaže dr Kovačević.

Dodaje da se, kada neko ne može da se liječi respiratorom, stavlja na vještačka pluća.

-To liječenje traje izmedju dvije sedmice i mjesec i po, a po pacijentu košta 2.300 KM. Sad imamo dva takva pacijenta, kaže Kovačević.