Ljekari u FBiH poručili: Ako ne bude odgovora od Federalne vlade, ne isključujemo generalni štrajk!

Ljekari u FBiH poručili: Ako ne bude odgovora od Federalne vlade, ne isključujemo generalni štrajk!

Zbog uskraćivanja kolektivnog ugovora, ljekari i stomatolozi u Federaciji BiH, njih više od 4.500 danas će u svim javnim zdravstvenim ustanovama održati polusatni štrajk upozorenja.

U Mostaru su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) i Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ ljekari okončali polusatnu obustavu rada.

Predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, dr. Marina Berberović bila je jutros s kolegama ispred SKB Mostar.

Polusatni štrajk

Na polusatni štrajk upozorenja odlučili su se, kazala je, kako bi Federalnoj vladi ukazali na ozbiljnost situacije u zdravstvu.

– Mi smo spremni do kraja boriti se za svoja prava. Trenutno su prava doktora u zdravstvu različita i do 50 posto, ovisno o tome u kojem kantonu radite i mi kroz kolektivni ugovor tražimo ujednačavanje tih prava kako bi na taj način pokušali zadržati zdravstvene radnike koje imamo jer ove razlike doprinose odlascima zdravstvenih radnika – rekla je dr. Berberović.

Kao primjer navela je to da je plaća ljekara specijaliste u Posavskom kantonu 2.000 KM, a u Sarajevskom 3.000 KM.

– Osim toga, razlike su i u broju dana godišnjeg odmora, broju slobodnih dana, dodacima na plaću, na uvjete rada, znači sva prava koja se reguliraju kolektivnim ugovorom su različita u svih 10 kantona i mi tražimo da se to ujednači – navela je dr. Berberović.

Nema sluha

Naglasila je kako ni prethodna Vlada FBiH, baš kao i ova nisu pokazali sluha za probleme u zdravstvu.

– Ukoliko ne bude odgovora od Vlade FBiH i ukoliko ne shvate ovaj naš korak kao ozbiljan, definitivno ćemo razmotriti generalni štrajk – poručila je dr. Berberović.

Podsjetila je na to da su zbog diskiminacije podnijeli tužbu protiv Vlade FBiH.

– Tužbu smo predali u protekli petak tako da očekujemo da će sud odlučiti da li se ovdje radi o diskriminaciji, jer s drugim sindikatima sklapaju kolektivne ugovore i da li će potom sud odlučiti da moraju s nama pregovarati – pojasnila je ona.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica