Ljekari upozoravaju, tromb u plućima se prvo osjeti u nogama

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kada se jednom formiraju, trombovi mogu da putuju kroz krvotok i da u nekom trenutku izazovu začepljenje koje može da ima i fatalan ishod. Najčešće se razvijaju posle određenih povreda, a ako se ne raspadnu prirodnim putem, ograničavaju dotok krvi ka srcu i stvaraju ozbiljno zdravstveno stanje.

Trombovi mogu da budu uzrok i plućne embolije, koja se javlja kada se ugrušak zaglavi u nekoj plućnoj arteriji i spriječava krv da dođe do pluća.

Uobičajeni simptomi tromba su duboki bol u mišićima kom nije poznat uzrok, crvenilo i otok na nozi. Ako se ugrušak pomjeri ka plućima, simptomi mogu biti različiti i mogu se ispoljiti i kroz disanje. U ovim slučajevima, ljudi mogu da osjete kao da nemaju vazduha ili da osjećaju bol u grudima koji se pogoršava kada udahnu.

Takođe, simptomi mogu biti i iskašljavanje krvi i nesvjestice i u ovim slučajevima potrebno je odmah potražiti pomoć.

Kada je riječ o faktorima rizika za nastanak tromba, jedan od glavnih je svakako dugotrajno sjedenje u istom položaju i držanje prekrštenih nogu. Ljekari upozoravaju da je potrebno s vremena na vrijeme ustati i protegnuti noge, kako ne bismo upali u rizik od neželjenog stanja.

Takođe, rizične grupe su i žene koje koriste hormonske pilule, kao i svi stariji od 60 godina, oni koji piju alkohol ili puše. Jedan od savjeta ljekara kako da spriječite stvaranje tromba jeste i da pijete mnogo vode jer je dehidratacija takođe jedan od faktora rizika.

GODISNJICA
MARKETING