Portal 072info

Ljekari za karcinom krive i roštilj na ugalj

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, iznenađen je informacijama kojima se posljednjih dana bave srbijanski mediji. Tamo je, naime, u skupštinsku proceduru upućena inicijativa onkologa, koji traže da se u ugostiteljskim objektima zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj. Prijedlog je da se, zbog sve češće pojave tumora debelog crijeva, ugalj zamijeni električnim ili roštiljem na plin.  

Struja ili plin

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tvrdi se da u nastanku karcinoma veliku ulogu imaju hemijska jedinjenja koja nastaju kad mast sa mesa padne na ćumur.  

– Za tu inicijativu nisam čuo. Naravno da je zdravlje ljudi najvažnije, ali moramo misliti i na našu branšu. Ako je ugalj štetan, struka treba izdati adekvatne propise i mi ćemo ih poštovati. No, cijela Baščaršija promovira da se roštilj sprema na prirodnom drvenom uglju. To je tradicija i treba naći najbolja rješenja i za očuvanje zdravlja, ali i radnih mjesta – kazao je za naš list sarajevski ugostitelj Amir Hadžić.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Hadžić: Prirodni drveni ugalj - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Hadžić: Prirodni drveni ugaljFoto: (Avaz)

Priprema mesa

Načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, dr. Jasmina Alidžanović potvrđuje za “Avaz” da i kod nas raste broj oboljelih od karcinoma debelog crijeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Dr. Alidžanović: Raste broj oboljelih - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Dr. Alidžanović: Raste broj oboljelihFoto: (Avaz)

– Prilikom pripreme mesa na visokim temperaturama, gdje crveno ili prerađeno meso dolazi u direktan kontakt sa plamenom, vrelim površinama ili ugljem, dolazi do oslobađanja, između ostalog, spojeva koji se u našem organizmu pretvaraju u molekule koje prodiru u zid crijeva i izazivaju mutacije ćelija, koje mogu prerasti u maligne tumore – pojašnjava dr. Alidžanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 60
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME