Ljetne brige za zimu: Koliko će nam novca biti potrebno u narednoj sezoni da se ugrijemo?

Cijepanje drva za ogrjev 12.09.2018., Zagreb - Cijepanje drva za novu sezonu grijanja.rPhoto: Borna Filic/PIXSELL

Nakon što su cijene peleta i ostalog ogrjeva na domaćem tržištu dostigle rekordne nivoe, na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH.

I u prethodnom periodu trgovci ogrjevom i peletom su više puta zahtijevali od VMBiH uvođenje zabrane izvoza iz države kako bi se regulisala cijena na domaćem tržištu.

Poremećaj na evropskom tržištu zbog rata u Ukrajini domaći proizvođači i trgovci ogrjevnim drvetom i peletom iskoristili su da proizvode prodaju po cijenama mnogo višim u odnosu na BiH, gdje je tona peleta dostizala cijenu od 640 KM, ogrjevnog drveta i do 130 KM po kubnom metru, dok je cijena oblovine ove godine viša i do 400 posto u odnosu na raniji period.

Muhamed Helać, predstavnik kompanije Drvosječa, kaže nam da će u naredni mjesec doći do smanjenja cijena, no još nisu sigurni “po kojem osnovu i za koliko će pasti cijene peleta i drva”.

“Sve zavisi od toga kako će se situacija na tržištu razvijati. Dobavljačima smo uputili dopise za smanjenje cijena i obećavamo da će biti niže, iako još ne znamo u kojem procentu”, govori Helać.

Tona peleta prošle godine iznosila je između 300 i 330 KM, a sada je cijena dvostruko viša, dok je u prošloj godini metar drva koštao 116 KM.

Kada je u pitanju zabrana izvoza drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, iz Unije poslodavaca Republike Srpske ističu da odluka Vijeća ministara “može proizvesti ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorne obaveze i koji će zbog takve odluke trpjeti ozbiljne posljedice”.

Od Vijeća ministara BiH zahtijevaju da se odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza, “tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorne obaveze iz prethodnog perioda”.

Ističu da tržište proizvodnje peleta u RS-u nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete, i u slučaju primjene odluke dio proizvođača peleta suočiće se s dodatnim problemom zbog velikog broja angažovanih radnika i transportnih sredstava, gdje bi štetu trpjeli i prevoznici.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE