Ljetovanje u susjedstvu: Evo koliko košta polupansion, privatni smještaj…

Ljetovanje u susjedstvu: Evo koliko košta polupansion, privatni smještaj…
Ilustracija

Sezona je godišnjih odmora, a za porodice koje se odluče za odlazak na ljetovanje to ujedno predstavlja i jedan od najvećih izdataka u godini.

Uprkos slabijoj platežnoj moći, Bosanci i Hercegovci odlučili su i ove godine zamijeniti užareni gradski asfalt pješčanom plažom, hladovinom pod borovima i palmama i talasima mora. Kao i svake godine turističke agencije pripremile su bogatu ponudu za ljetovanje, kako na jadranskoj obali, tako i u ljetovalištima u Turskoj, Grčkoj, Španiji…

Po tradiciji, prvi izbor bh. građana svakako je Jadran. U agenciji Centrotours kažu kako je trenutno najtraženija Korčula, prenosi Oslobođenje. Tražene su, kažu, i ostale destinacije na Makarskoj rivijeri – Baško Polje, Baška Voda, Tučepi, Gradac, Živogošće…

– Naravno da se najviše prodaju smještaji u jeftinijim hotelima. Dakle, hotel Bon Repos na Korčuli i hotel Alem u Baškom Polju su izuzetno traženi. Dobro se prodaju i aranžmani u hotelima u Tučepima i Brelima koji su skuplji. Doduše, u svim tim hotelima imamo akcije do 25 posto popusta u sedmom mjesecu. U osmom mjesecu će već biti drugačija situacija. U hotelu Bon Repos tokom sedmog mjeseca imamo polupansion koji košta 70 KM po osobi dnevno, ali na tu cijenu imamo 15 posto popusta te je cijena oko 60 KM za polupansion i dijete do 12 godina sa dvije odrasle osobe je gratis. U Baškom Polju u hotelu Alem imali smo posebnu akciju u periodu do 19. jula i cijena polupansiona je bila 64 KM. To su zaista fantastične cijene, kažu u Centrotoursu.

U Relax Toursu ističu da se bh. građani preko ove agencije najviše opredjeljuju za ljetovanje u Bodrumu i Marmarisu u Turskoj i to po cijeni od 599 KM za deset dana.

– U Hrvatskoj je najjeftiniji hotel Komodor u Perni na Pelješcu i za nevjerovatnih 49 KM imate polupansion po osobi po danu, za razliku od ostalih hotela, gdje su cijene znatno više. To je hotel koji imamo već desetak godina u ponudi i evo u avgustu već imamo tri termina koja su totalno rasprodata. Za sedmi mjesec ima još mjesta, ali recimo za Tursku su nam u sedmom mjesecu kompletni aranžmani rasprodati, kažu u Relax Toursu.

Kada je ponuda agencije Biss Tours u pitanju, kako su nam kazali, najtraženiji su Makarska i Tučepi.

– Što se tiče Tučepa, to je pansion Bili dvor i cijena po osobi za sedam polupansiona je oko 450 KM. Kada je u pitanju Makarska, riječ je o privatnom smještaju čija cijena je za sedam dana oko 220 KM. Riječ je samo o noćenju. Što se tiče inostranstva, najaktuelnija je Turska i cijene su od 600 KM plus aerodromska taksa 150 u hotelu sa 4 zvjezdice na bazi all inclusiv usluge, kažu u ovoj agenciji.

Cijene hotelskog smještaja na Crnogorskom primorju kreću se, zavisno od kategorije hotela, od 28 do 170 eura po osobi na bazi polupansiona, a minimalan boravak je sedam dana. Za kraći boravak cijena se uvećava za 30 posto.

Ipak, ukoliko želite ljetovanje učiniti finansijski što bezbolnijim, a pritom niste previše zahtjevan gost, svakako smještaj kod lokalnih stanovnika može biti mnogo jeftiniji od hotela. Istini za volju, potrebno se naoružati strpljenjem za proučavanje web stranica na kojim se oglašava lokalni smještaj. Tako je za dvokrevetnu sobu sa vlastitim kupatilom te zajedničkom upotrebom kuhinje u Bristu potrebno izdvojiti 11 eura po osobi, odnosno 22 eura za sobu, uz uračunatu boravišnu taksu. Cijena ležaja u Gradcu može se naći i po 10 eura. U Trpnju, koji je idealan za porodični odmor, uredan i sasvim solidan smještaj se također može naći po cijeni od 11 eura. Za apartman udaljen stotinjak metara od plaže za pet osoba u Tučepima potrebno je izdvojiti dnevno od 75 do 85 eura, odnosno od 15 do 17 eura po osobi.

Ukoliko se odlučite za ljetovanje u Podgori, za apartman za šest osoba potrebno je izdvojiti 60 eura, dok cijena apartmana za četiri osobe dnevno iznosi oko 70 eura. Dvokrevetna soba sa vlastitim kupatilom te zajedničkom upotrebom kuhinje može se naći za 24 eura.

Uz niske cijene privatnog smještaja, naravno izuzetaka ima, udobnost i gostoljubivost su glavni aduti kojima se i sve posjećenija Crna Gora bori za svoje goste iz Bosne i Hercegovine. Tako je za sedmodnevno ljetovanje u Sutomoru sa uključenim prevozom potrebno izdvojiti 85 eura.

Odlučite li se za Dobre Vode, šestodnevni smještaj u apartmanima će vas koštati od 89 do 99 eura te u Ulcinju od 79 do 89 eura.

Ako idete sopstvenim prevozom, u Budvi je moguće pronaći krevet po cijeni od 10 eura, dok je za četverokrevetni apartman potrebno izdvojiti od 35 eura pa naviše.

Odlučite li se za Herceg-Novi, smještaj ćete plati po cijeni od 40 do 50 eura za četverokrevetni apartman udaljen oko 100 metara od plaže. Cijena dvokrevetnog apartmana iznosi 22 eura.

Albanija sve popularnija

– Ono što je zanimljivo, jeste da je Albanija dosta više tražena nego prethodnih godina. To je relativno nova destinacija i na neki način egzotika koja je nadohvat ruke. Za Albaniju radimo sedam dana, sedam polupansiona i gotovo da je sve rasprodato. U šestom mjesecu najjeftiniji aranžman bio je 375 KM, u sedmom mjesecu je 415 KM sedam polupansiona u hotelu sa tri zvjezdice, kažu u Centrotoursu.

Oslobodjenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE