Screenshot 4 48
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 10:10
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Gabriel Boric je kandidat ljevice za predsjednika Čilea. Ovaj 35-godišnjak hrvatskog porijekla namjerava napraviti veliku političku i ekonomsku promjenu u zemlji gdje se neoliberalni kapitalizam počeo primjenjivati.

NER FIT

Kandidat je koalicije “Podržimo dostojanstvo” i ima realne izglede da postane predsjednik države. Bio bi najmlađi predsjednik u historiji ove zemlje, prenosi agencija Reuters.

Ovaj pravnik obećava mnogo više socijalne pravde. Smatra da je neoliberalni kapitalizam podstakao ekonomski rast, ali i stvorio veliku nejednakost. Boric je prije deset godina predvodio studentske proteste na kojima se tražilo bolje i manje skupo školstvo.

Od njegove eventualne pobjede strahuju bogati Čileanci. Glavni protukandidat mu je 55-godišnji Jose Antonio Kast iz desničarske Republikanske stranke. Prema ispitivanju javnog mnijenja, Boric zaostaje za Kastom, ali zaostatak nije veliki. Prvi krug predsjedničkih izbora bit će održan sutra, 21. novembra. Osim toga, sutra će biti održani i parlamentarni izbori.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Boricev otac je porijeklom s hrvatskog otoka Ugljana, a majka Maria Font je katalonskog porijekla. Borici su u Čile došli prije 124 godine.

LIDER