Ljiljana vjeruje da je njena sestra bliznakinja nestala iz porodilišta: Sigurna sam da je tu negdje

Screenshot 1 2 3

Jedina mi je ambicija da je upoznam, a ne da je otimam od sadašnje porodice. Ako je tu blizu mene, da se družimo. To u svojoj ispovijesti za “Blic” kaže Ljiljana Janković (24) koja je uz pomoć društvenih mreža traži svoju sestru bliznakinju, za koju sumnja da je jedna od nestalih beba iz porodilišta.

Njen apel za pomoć u kom traži svoju sestru, jednojačanu bliznakinju, za koju vjeruje da je živa, a ne, kako su iz bolnice rekli, da je umrla u inkubatoru odmah na rođenju, samo u nekoliko dana dostigao je 15.000 dijeljenja na Facebooku.

– U aferi nestalih beba u porodilištu Betanija Novi Sad, deset dana nakon rođenja su rastavili mene i moju sestru. Ukoliko neko prepozna sličnost molim vas da me kontaktira – navela je u apelu Ljiljana Janković.

  • Apel koji je objavila na društvenim mrežamaApel koji je objavila na društvenim mrežama

     

Za postojanje svoje sestre, Ljiljana je, kaže, saznala kada je imala 7 godina.

Kako kaže za “Blic” njenim roditeljima 31. marta 1996. godine javili su iz porodilišta da je jedno dijete, od dvije bliznakinje preminulo.

Oni su tada živjeli u Sremskoj Mitrovici, ali su bebe bile u Novom Sadu jer nije bilo inkubatora.

Kada su roditelji došli u porodlište, Ljiljana tvrdi da su im odmah uručili neke papire da potpišu, a u njima je između ostalog pisalo kako će troškove sahrane, odnosno kremiranja snositi bolnica.

– Rekli su im i da sva preminula djeca u porodlištu moraju biti kremirana, da su mladi roditelji i da će imati još puno djece, kao i da se ovakve situacije dešavaju često – tvrdi Ljiljana.

“Mama je uvijek imala osećaj da je drugo dijete živo…”

Njeni roditelji su, kaže dalje, kada su došli, mislili da ja preminula ona, jer je bila sitnija, i pošto im je bilo čudno što su izgubili krupniju bebu, tražili su da vide tijelo.

– Rekli su im da to nije praksa, da će bolnica sve srediti i da oni tijela preminulih beba kremiraju. Kada su moji roditelji godinama kasnije, mislim 2003. godine, čuli za aferu izgubljenih beba u Betaniji, shvatili su kroz razgovor sa drugim žrtvama da je svačija priča skoro u potpunosti ista. Iz te ustanove su svima na isti način objašnjavali i pravdali preminuće beba u porodilištu. Tada su podnijeli tužbu. Mama mi je kasnije rekla da je uvijek imala osjećaj da je to dijete živo, ali da se plašila to da kaže – priča Ljiljana.

Istraga, kako dodaje, nije pokrenuta, podnijeli su pre dve godine zahtjev za utrđivanje statusa novorođenog djeteta, ali nisu dobili ništa od povratnih informacija osim da je slučaj zastario, a nemaju ni papir sa obdukcije, nitu su roditelji vidjeli tijelo.- Meni su ovu vijest saopštili kada sam bila u osnovnoj školi i onda sam počela da tražim i istražujem. Stalno su se dešavale neke čudne situacije. Cimerka, koja me je jako dobro znala u raznim izdanjima, zvala bi da me pita što joj se nisam javila na ulici, a ja bih u tom momentu bila na faksu. Ljudi su pričali da su me vidjeli na nekim mjestima na kojima nisam bila. To se dešavalo bar dvaput godišnje. Sigurna sam da je tu negdje. Ako ne u Vojvodini, onda u Srbiji ili u inostranstvu, ali je put vraća u Srbiju – nastavila je Janković.

“Jedini cilj mi je da stupimo u konakt”

Kada su izašli u javnost i krenuli u “prepoznavanje lika”, s obzirom da su kako kaže jednojajčane bliznakinje i zaista bi trebalo da liče, stizalo joj je dosta poruka i prijedloga za pomoć, ali konkretnih informacija još nema.

Ljiljana želi samo da se sastane sa svojom sestrom.

– Jedini cilj mi je da dođem do nje i da stupimo u kontakt. Ne bih je odvojila od njenih sadašnjih roditelja, porodice i prijatelja, nego samo da ju upoznam i ako je među nama, da se od sada družimo – izjavila je Ljiljana.

Udruženje roditelja nestalih beba sumnja da je u posljednjih 40 godina, lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi. Roditelji tvrde da imaju dokaze da su njihova djeca proglašavana mrtvim još u porodilištu, a zatim preprodavana na crnom tržištu.

Njih oko 2.000 počeli su da se udružuju počekom dvijehiljaditih. Ipak, ni jedan sud još nije utvrdio da se krađa beba dogodila, piše “Blic”.