Ljiljani i zlatni mač: Ponos BiH su svi pripadnici Armije RBiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15. aprila 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Nakon Daytonskog sporazuma zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine. 

8. aprila 1992. Predsjedništvo BiH proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Odbrane BiH. Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne Odbrane Socijalističke republike BiH.

Slijedeći dan, 9. aprila, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o ujedinjenju svih oružanih snaga na teritoriju BiH u Oružane snage BiH (OS BiH); pod zapovjedništvo Oružanih snaga trebala se staviti muslimanska Patriotska liga Bosne i Hercegovine, Zelene beretke (kao stranačka policija SDA), TO BiH, HVO, HOS i druge grupe otpora jugo-srpskoj agresiji.

Armija BiH nastala je ujedinjenjem postrojbi TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih bošnjačkih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku 15. apeila ali je ona tek 4. jula 1992. nazvana Armija Republike Bosne i Hercegovine. Do tada je korišten stari naziv TO BiH.

Sredinom juča 1992. HOS prihvaća vrhovno zapovjedništvo Armije BiH, ali ne i HVO, čije je vodstvo prilikom osnivanja odbacilo TO BiH kao “iskompromitiranu”.

Najčešći simbol je ljiljan. Grb Armije RBIH je zapravo grb RBIH uz neke dodatke kao što su dva zlatna mača koji prolaze dijagonalno kroz grb i vojni natpisi iznad grba.

Danas se širom BiH obilježava godišnjica Armije RBiH, a mnogi šalju čestitke. Željko Komšić, lider DF-a na društevnim mrežama je uputio interesantnu rekaciju

– Armija RBiH jedina je oružana sila pod čijom zastavom su se tokom agresije na BiH borili pripadnici svih bh. naroda i primarno je zaslužna za očuvanje međunarodno priznatih granica BiH – kaže Komšić.

nap.ba