Ljubičić: Publika će nam biti “vjetar u leđa” u Zenici

120521 odbojka djevojke
Podijelite vijest

Grad Zenica i Bosna i Hercegovina bit će domaćini drugog kvalifikacijskog turnira grupe F za Evropsko prvenstvo za odbojkašice 2021. godine, koji će se od 14. do 16. maja igrati u Gradskoj dvorani “Husejin Smajlović”.

Reprezentacija BiH nakon prvog turnira koji je prošle sedmice igran u latvijskom gradu Dugavpilsu, s omjerom 2-1 zauzima drugo mjesto u grupi i ima za cilj da izbori historijski, prvi plasman na EURO.

– Poslije prvog turnira mislim da smo ostvarili jako pozitivan rezultat i sa nestrpljenjem svi očekujemo turnir u Zenici. Siguran sam da će ovo što je, konačno, odobreno da se pred određenim brojem gledalaca odigra turnir, dati “vjetar u leđa” – kako meni i stručnom štabu, tako i ovim djevojkama. Svi smo, poslije ove situacije sa Covidom i nekih prvenstava koja su igrana bez publike, željni podrške navijača – kazao je na pres-konferenciji selektor bh. tima Stevan Ljubičić.

Osim umora od puta u Litvaniju te lakših problema s povredom Dajane Bošković, Ljubičić ističe da je stanje u ekipi redovno i već su se okrenuli pripremi utakmica koje će od petka do nedjelje igrati u Zenici.

– Cilj je pobjeda na svakoj utakmici. Obećanja nema, ali ciljeve imamo…Mnogo spremniji ulazimo u ove utakmice pred našom publikom. Ono što smo odigrali tamo, koliko smo bili iznenađenje za druge, bili smo i iznenađenje sami sebi, jer nismo imali priliku da odigramo nijednu prijateljsku utakmicu. Sada imamo mnogo jasniju sliku kako i u kojem sastavu ekipa najbolje funkcioniše – istakao je Ljubičić, koji je optimista da će izgledati bolje na terenu.

Nada da će njegove izabranice pitanje plasmana riješiti i prije nedjeljne utakmice protiv Slovenije, koju su u Latviji porazile s visokih 3:0.

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić zahvalio je na gostoprimstvu Općini Kakanj i Gradu Zenica, koji su im omogućili uslove za smještaj, treninge i nastupe.   

– Doći će nam i tročlana komisija iz Evropske odbojkaške federacije (CEV), da ujedno snime ovo sve i da vide kako će biti organizirano. Znate da smo prošle godine, na juniorskom EP-u, dobili ocjenu “10 plus”. To je jedina takva ocjena koja je ikada dobijena – kazao je Fatić.

Fatić je zahvalio i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i Vlada ZDK, koji su donijeli odluku da eksperimentalno dozvole prisustvo publike na sportskim utakmicama, odnosno ovog turnira.

– Apsolutno sam siguran da ćemo svi svojim odgovornim ponašanjem i pridržavanjem propisanih mjera omogućiti da turnir uspješno bude okončan i, na taj način, dati “zeleno svjetlo” za postepen povratak publike i na ostale sportske terene – podvukao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić.

Reprezentativke Edina Selimović i Ajla Paradžik izrazile su zadovoljstvo što će turnir igrati u Zenici i pred svojom publikom.

– Sretne smo što ćemo mi biti prva ekipa koja će da vrati publiku na terene i sretne smo što će naši roditelji i najbliži, konačno, moći da nas vide i uživo, nakon toliko vremena, kako igramo – kazala je Selimović.

Istakla je kako su sve djevojke raspoložene te da jedva čekaju da pokažu koliko silno žele da se, konačno, plasiraju na EP te da pokažu koliko vrijede te da zaslužuju svu podršku koja im se trenutno pruža.

– Prvi je turnir, možemo da kažemo, završio poprilično uspješno. Čeka nas drugi turnir, koji će sigurno da bude mnogo teži, ali sa sigurnošću mogu da kažem da će sve djevojke, zajedno sa stručnim štabom, da daju svoj maksimum. Da ćemo se boriti za svaki poen i pobjedu – najavila je Ajla Paradžik.

Reprezentacija biH u petak igra protiv Češke od 20 sati, dok se isti dan od 17 sati sastaju Latvija i Slovenija. Susret BiH i Latvije na programu je u suboru, a protiv Slovenije u nedjelju. 

Dvije prvoplasirane ekipe iz ove grupe plasirat će se na EP 2021., koje će se od 18. augusta do 4. septembra ove godine igrati u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.


Podijelite vijest