Ljubitelji piva bit će sretni: Kad čujete od čega štiti, odmah ćete ga htjeti popiti

Spada u grupu flavanoida koji pozitivno utječu na rad srca, pomažu u liječenju raka i raznih upala, a posebno su poznati kao antioksidansi.

Sve ljubitelje piva obradovat će vijest kako jedan sastojak u tom piću štiti moždane stanice od oštećenja koja su povezana s demencijom i Parkinsonovom bolesti.

Sastojak koji je ispitivan zove se ksantohumol i nalazi se u hmelju, pa tako i u pivu. Spada u grupu flavanoida koji pozitivno utječu na rad srca, pomažu u liječenju raka i raznih upala, a posebno su poznati kao antioksidansi, piše “Dnevno.hr“.

Tijekom normalnih metaboličkih procesa u našem mozgu se stvaraju određene molekule koje oksidacijom mogu nanijeti štetu neuronima. To poslije nekog vremena može rezultirati neurodegenerativnim stanjima kao što je Alzheimerova ili Parkinsonova bolest.

Budući da je ksantohumol jak antioksidans, znanstvenici su odlučili ispitati može li on zaštiti neurone od degeneracije prouzrokovane oksidacijom. Oštetili su oksidacijom neurone štakora, a nakon dodavanja, ksantohumol je izbacio reaktivne molekule te regulirao funkcioniranje određenih gena koji štite neurone od oksidacije.

Ranija su istraživanja pokazala da ksantohumol regulira čak 400 gena koji utječu na upale u ljudskom tijelu, a dobar se pokazao i kao blokada upale medicinski nazvane NFkB koja sudjeluju u razvoju raka prostate.

To ne znači da sada odmah trebate navaliti na pivo i piti ga u velikim količinama. Kao i u svemu, bitna je umjerenost.