Ljubušaci demantuju Mostarsko muftijstvo: Kakav to nasilnik upada u džamiju da u njoj mijenja tepih?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

“Muftijstvo mostarsko najoštrije osuđuje nasilni upad u džamiju na Žabljaku koji se desio 5. juna 2023. godine, kada je neovlaštena grupa građana, po nalogu nalogodavca Faruka Jakića iz Danske, obila džamijska vrata i nastavila s nelegalnim radovima na džamiji koja se nalazi na peticiji za proglašenje zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.”

Saopćeno je ovo danas iz Muftijstva mostarskog.

Stigao je demanti na navode Muftijstva, a njihovu poruku također objavljujemo u cijelosti:

“S obzirom na nedavni tekst koji se pojavio u vezi tzv. nasilnog upada u džamiju Žabljak, želimo iznijeti činjenice kako bismo ispravili netačne informacije i pružili jasan uvid u situaciju. Kakav to nasilnik upada u džamiju da u njoj mijenja tepih?

Prvo želimo naglasiti da je džamija Žabljak bila u katastrofalnom stanju prije bilo kakvih radova, kao i džamije na Gozulju i Pobrscu, koji su izvršeni. Tokom godina, džamija je propadala i patila od ozbiljnih problema s vlagom. Krov je bio šupalj, što je rezultiralo prokišnjavanjem i daljnjim oštećenjem objekta. Bilo je neophodno hitno intervenisati kako bi se sačuvalo ovo značajno vjersko mjesto.

Radovi koji su izvršeni u džamiji Žabljak su obuhvatili sve neophodne popravke i rekonstrukciju kroz građevinski odbor džemata. Cilj je bio osigurati da džamija bude bezbjedna i funkcionalna za sve vjernike koji je koriste. Svi radovi su izvršeni u skladu s projektom, uz stručni nadzor i uključenost relevantnih stručnjaka.

Uz to, je MIZ Ljubuški bio potpuno upoznat s ovim radovima, čak štaviše džematlije su se organizovale u građevinski odbor koji je potvrđen od strane predsjednika MIZ Ljubuški Mumina Elezovića – posjedujemo dokumentaciju za sve navedeno. Na čelu odbora je arhitekta Haris Mahić, osoba koja ima više od 30 godina iskustva u svojoj struci. Postojala je dakle otvorena komunikacija između MIZ Ljubuški, lokalne zajednice i Ljubušaka.

Međutim, želimo iskoristiti ovu priliku da pozovemo muftiju Salema Dedovića da prestane sa širenjem lažnih informacija, mi nismo nikakva neformalna grupa, mi smo džematlije koje čini MIZ Ljubuski. Njegovo ignoriranje džematlija Ljubuškog nije prihvatljivo – i za ovo ignoriranje imamo dokumentaciju. Umjesto pisanja saopštenja koja su daleko od istine, pozivamo muftiju da se aktivno uključi na terenu i rješava problema, ne samo u ž Ljubuškom nego i sirom Hercegovine, sa kojima se džemati suočavaju.

Džematlije Ljubuškog su duže vrijeme suočene s izazovima i potrebama koje zahtijevaju pažnju i brigu.

Džematlije Ljubuškog, kako u Domovini tako u dijaspori, uložili su u svoje vakufske objekte (tri objekta) više od 100.000 KM + hiljade sati volonterskog rada na obnovi istih. Nažalost, tokom radova su naše džematlije redovno bile šikanirane od strane predsjednika MIZ Ljubuski Mumina Elezovića i Šemse ef. Germića, koji su redovno na njih bespotrebno izvodili inspekciju i policiju – ni inspekcija ni policija nisu zabranili radove o čemu također imamo dokumentaciju. U zaključku, želimo još jednom naglasiti da su radovi na džamiji Žabljak izvršeni u skladu s projektom i da je MIZ Ljubuški bio upoznat s tim radovima.”