Ljudi iz SNSD-a traže 6.000 KM za posao!

Screenshot 2 1875 49

Portal Istok objavio je video na kome dugodišnji član OO SNSD Sokolac V.Đ. osobi čije se lice ne vidi na snimku prenosi poruku od neformalnog šefa sokolačkog SNSD-a i (neuspješnog) kandidata za načelnika na proteklim izborima Bojana Koprivice da treba da plati 6.000 KM za posao u JZU Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Upitan “Ko kaže to?” V.Đ. odgovara “To ti kaže partija!”. Slijedi pitanje “Koja partija?” i odgovor “SNSD!”.

U razgovoru sa snimka V.Đ. tvrdi da je (Bojan) Koprivica taj koji pare za zaposljenje traži u ime partije i da ne zna da li je (Milan Jolović ) Legenda upoznat sa ovim.

Dalje V.Đ. potvrđuje kako mu je Koprivica rekao “imam ja nekih tamo, da ih ostavim bez posla, da zamjenim kao…” nakon čega mobilnim telefonom poziva Bojana Koprivicu i traži od njega da se lično čuje sa licem od koga traže novac za posao, što mu ovaj i obećava da će uraditi kasnije, jer je trenutno na “nakoj masaži”.

Nakon toga Đ.V. još jednom sagovorniku potvđuje da mu je direktno Bojan Koprivica rekao da treba dati 6.000 KM za posao.

Razgovor se završava obećanjem da će N.N. lice dati pare.

Iz razgovora sa video snimka nedvosmisleno se da zaključiti da SNSD-ov direktor Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac Bojan Koprivica ima namjeru da otpušta postojeće radnike ove institucije (“da zamjeni kao”) sa namjerom da na njihova radna mjesta primi one koji su voljni za posao dati 6.000 KM.

Ovaj diplomirani profesor geografije bez iskusutva u struci po partijskoj liniji došao je na mjesto direktora JZU. Prema pisanju pojedinih portala u poslednje dvije godine zaposlio je preko 100 radnika bez ijednog konkursa, a njegova bahatost ide do te mjere da se javno hvali “da može da zaposli i otpusti koga god hoće”.

Kriminalizovana SNSD struktura

Iako je SNSD struktura u većini opština ozbiljno kriminalizovana Sokolac prednjači u regiji, a možda i šire. Prije nepunih petnaest dana Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo zaprimilo je prijavu protiv v.d. direktora ŠG ”Romanija” Sokolac, Strahinje Baševića, zbog nezakonitog asfaltiranja puteva na teret gazdinstva. Bašević je, navodi se u prijavi, na teret preduzeća kojim rukovodi i zloupotrebom položaja, asfaltirao put do svoje kuće koja se nalazi na Glasinačkom polju gdje ni na horizontu nema šume!

U prijavi Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, Bašević se sumnjiči da je prekršio odredbe Zakona o javnim preduzećima, Statuta JPŠ “šume RS”ad Sokolac, Etičkog kodeksa JPŠ i Zakona o šumama u smislu što je imao očigledan sukob interesa koji je zabranjen do trećeg stepena krvnog srodstva, te da je zloupotrebom svog položaja počinio krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakonika RS.

Odbornici sa optuženičkih klupa!?

Bašević je, inače, kao nosilac liste, izabran i za odbornika SNSD-a u SO Sokolac. Odbonička lista SNSD-a je vrlo reprezentativna jer je, prema saznanjima portala Istok, Okružno tužilatvo u Istočnom Sarajevu pripremilo i podiglo optužnicu protiv još dvojice odbornika SNSD – Jovana Golijanina i Đorđa Radića zbog zloupotreba u ŠG ”Romanija”.

Podsjećamo, Istok je ranije objavio da su policijski službenici Uprave krim-policije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva na području tog grada, u okviru akcije kodnog naziva “Silva”, skupa sa još 21 licem sa područja Sokoca, Rogatice i Pala, 12. juna 2018. godine, uhapsili i Golijanina i Radića.

Uhapšeni, uključujući i Jovana Golijana, sumnjičeni su da su izvršili krivična djela: “pustošenje šuma, krađa, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje znakova za obilježavanje robe mjera i tegova, utaja poreza i doprinosa i nedozvoljena trgovina.”

Nakon hapšenja Jovan Golijan je pušten da se brani sa slobode, a postupak pred sudom još uvijek nije okončan.

U oktobru mjesecu prošle godine policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima “Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH”, pronašli su u mjestu Anići, na zemljištu kojim upravlja ŠG ,,Romanija“ Sokolac – Radna jedinica “Studena gora”, zasad sa 80 stabljika „indijske konoplje“.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, ali nikakve dalje radnje nisu preduzete po ovom pitanju. Golijan je poznat i po drugim malverzacijama, kao što je nenamjensko trošenja novca od strane republičkih institucija.

Tako je, u 2019. godini, njegova supruga dobila podsticaj u iznosu od 50.000 KM za proizvodnju džemova i ostalih domaćih proizvoda, ali je taj novac ovaj bračni par iskoristio za otvaranje luksuznog kafe bara „Lukus“ u samom centru Sokoca.