AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Život se polako vraća u normalu Kina je počela da popušta mjere koje se tiču socijalne distance nakon što je širenje korona virusa počelo da usporava, prenosi Ladbible. Prošle nedjelje u Wuhanu, gradu u kojem je izbila epidemija, prvi put nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze, a uklonjeni su i kontrolni punktovi u gradu.


Barijere su postavljene u januaru, a mediji prenose da je njihovo uklanjanje ispraćeno vatrometom, prenosi Telegraf.rs. U srijedu, 18. marta nije prijavljen nijedan novi slučaj zaraze u Wuhanu, što se desilo prvi put otkako je izbila zaraza, a grad tri naredna dana nije prijavio nijedan slučaj korona virusa. U subotu, 21. marta Kina je na nivou cijele zemlje potvrdila 46 nova slučajeva.

Zemlja, i dalje na oprezu, sada nastoji da ponovo pokrene ekonomiju u pokrajinama u kojima postoji “mali rizik od zaraze”. Škole počinju ponovo da se otvaraju, a učenici su učili od kuće posljednjih mjesec dana. Otvaraju se supermarketi i prodavnice, kao i neke fabrike.

U istočnom gradu Hangdžou kina, biblioteke i muzeji ponovo se otvaraju, dok će prestati i mjerenje temperature ljudima u hotelima, stanicama podzemne željeznice i kancelarijskim zgradama. Oni koji su bili zaključani od januara zbog epidemije kažu da je čudan osjećaj kada se život vraća u normalu. Tako se sada na ulici mogu vidjeti ljudi koji hodaju jedan pored drugog, djedovi i bake sa svojim unucima i čitave porodice u laganoj šetnji.