Ljudska molba za radna mjesta u “Elektrodistribuciji”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva rekao je na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima da je optuženog Eseda Džananovića zamolio da ima u vidu dva kandidata koji su se javili na konkurs u “Elektrodistribuciji”, ali da nije tražio ništa nezakonito.

Načelnik općine Trnovo Ibro Berilo je kazao da je imao dobru saradnju s javnim preduzećima, pa i “Elektroprivredom”, jer se obnavljala elektromreža, ali da na sastancima nikada nije bio sam sa Džananovićem.

Prema Berilu, konkurs za prijem u “Elektrodistribuciju” je raspisan 2016. godine, nakon čega su mu roditelji dvojice kandidata zatražili da zamoli Džananovića, ako bude u prilici, da ih ima u vidu.

– Kada smo prvi put razgovorali o tome, Džananović je rekao: ‘Vidjet ću’, ništa mi nije obećao. Kada me ponovo nazvao, kazao je da ti kandidati ispunjavaju zakonske uslove i da će biti primljeni – izjavio je Berilo.

Odbrani je svjedok rekao da od Džananovića ništa mimo procudura nije tražio, niti zna kakve su one, kao i da tom prilikom nije bilo nikakvog političkog uticaja jer je tada bio u Socijaldemokratskoj partiji (SDP), a sada je u Stranci demokratske akcije (SDA).

– Samo sam ga ljudski zamolio. Nisam tražio ništa nezakonito – dodao je Berilo i spomenuo da se nikada u životu telefonom nije čuo s optuženim Amirom Zukićem, niti su ikada kafu popili.

Uz Džananovića i Zukića, optužnica tereti Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Svjedok Adin Kadić je ispričao da je 2016. bio konkurs za zapošljavanje, na koji mu je otac kazao da se prijavi. Kadić je izjavio da je predao dokumentaciju i CV, a da su ga iz kadrovske službe obavijestili da je primljen.

– Ja nisam nikog zvao. Poslije zaposlenja mi je otac rekao da je otišao da proba zamoliti načelnika Berila, pa šta bude – kazao je svjedok i dodao da je ispunjavao uslove za mjesto na koje je primljen.

Emir Alić je ispričao da je u januaru 2016. otišao kod tadašnjeg direktora “Elektrodistribucije” Sarajevo, kojem je govorio o svojim referencama i završenom fakultetskom obrazovanju.

– Rekao mi je tada da treba inžinjera, ali da nema odluke o zapošljavanju i da predam dokumente. Skupio sam dokumente, napisao molbu i predao, a iz kadrovske službe su me kasnije nazvali i rekli da uradim ljekarski pregled – izjavio je svjedok i dodao da je počeo raditi na određeno vrijeme.

Nakon nekoliko mjeseci, Alić je, kako je rekao, konkurisao u Službi za održavanje postrojenja, a prethodno je, kazao je, pitao Džananovića da li se može kao inžinjer prijaviti na taj konkurs, i dobio je potvrdan odgovor.

– Nikada mi niko ništa nije obećao. Mislim da ništa nisam dobio mimo zakona – rekao je svjedok.

Svjedokinja Eldina Džubur je kazala da je u “Elektrodistribuciju” dva puta predavala dokumente i da su je iz kadrovske službe pozvali u martu 2016. te da je radila devet mjeseci, kao i da je za još jedan konkurs predala dokumentaciju, ali je poništen.

Alen Džubur je ispričao da je za suprugu 2013. predao određenu dokumentaciju, kao i da Džananovića površno poznaje.

Nastavak suđenja je 16. aprila.

Patria