Portal 072info

LJUDSKI KALENDAR: Osmogodišnjak u sekundi računa na koji dan padaju datumi do 2068.

Aryan Parab na prvi pogled izgleda kao običan osmogodišnjak – voli ići u školu i igrati fudbal sa svojim prijateljima.

No, ako ovom učeniku trećeg razreda postavite pitanja o budućim datumima, shvatit ćete da se radi o matematičkom geniju s nadljudskim računarskim sposobnostima, piše Times of India. Naime, on u roku od nekoliko sekundi može izračunati dan na koji pada bilo koji datum do 2068. godine – to radi brže nego što njegovi prijatelji otvore svoje iPhone kalendare!

Aryan živi u Mumbaiju, u Indiji, sa svojim roditeljima koji rade kao inženjeri. Svoju jedinstvenu vještinu otkrio je ranije ove godine, kada je govorio o rođendanima i shvatio da tačno može predvidjeti na koji dan padaju rođendani njegovih prijatelja nekoliko godina u budućnosti. Zbog svog jedinstvenog talenta prozvali su ga čudom djeteta, a popularnost mu je porasla toliko da redovno zabavlja publiku svojim preciznim predviđanjima.

Njegovi učitelji kažu da je briljantan s brojevima. Kako je rekao njegov djed Suryakant Bhosle, Aryan voli brojeve i stalno se igra s datumima i dolazi sa statističkim podacima.

“Tokom ljetnog raspusta zaključa se u svoju sobu i crta kalendare. Čitav kalendar napravi u roku od 20-25 minuta, bez korištenja bilo kojeg referentnog materijala ili interneta”, rekao je Bhosle.

“Dječak je shvatio i činjenicu da kalendari imaju tendenciju da se ponavljaju svakih 11 godina; pa kaže da će rođendan (ili bilo koji dan) će pasti na isti dan kao i prije 11 godina. Čini se da te podatke ima memorisane u glavi, te je zbog toga u stanju da izračuna datume brzinom svjetlosti”, dodao je njegov djed.

Kako je rekla njegova majka, Aryanovo pamćenje toliko je oštro, da se sjeća rođendana svake osobe koju je upoznao – rođaka, prijatelja, komšije. No, njegov talenat ima i negativnih strana.

“Račun za telefon je sve veći jer me Aryan stalno podsjeća kada neko ima rođendan, pa zovem telefonom da čestitam”, našalila se njegova majka.

Podijelite članak