Ljuska jaja: Jeftin i kvalitetan izvor prirodnog kalcija

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Jaje je simbol života i namirnica bogate biološke vrijednosti i hranjivosti. Osim što predstavlja jeftin i zasitan obrok prepun vitamina i minerala nužnih za normalno funkcioniranje organizma, njegova ljuska, najčešće refleksivno odbačen dio, nevjerojatan je i jeftin izvor kalcija

Prije tridesetak godina, započela je burna nutricionistička rasprava oko sigurnosti konzumacije jaja zbog sadržaja kolesterola u žumanjku. Namirnica je svojevremeno svrstana na „crnu listu“, sa naglaskom na povećani rizik od ranijeg pojavljivanja srčanih oboljenja. Ipak, tijekom posljednjih godina, prehrambeni stručnjaci rasvijetlili su spomenuti mit, dokazavši kako redovita konzumacija životinjskog proizvoda posjeduje niz pozitivnih iskoristivosti, bilo da se radi o unosu ili vanjskom nanošenju jaja i njegovih proizvoda.

NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI JAJA I ZDRAVSTVENI ASPEKTI KONZUMACIJE

Odavno je poznata činjenica kako su jaja nutritivno zasitan i bogat izvor proteina, vitamina i minerala. Jedno jaje prosječne težine 60 grama, sadrži otprilike 80 kalorija, dok bjelanjak uopće ne sadrži masti i kolesterol, što mu omogućava mogućnost svakodnevne konzumacije. Od ukupnih masnoća, plovica otpada na nezasićeni oblik, dok je razina proteina izrazito visoka, te je u savršenom biološkom omjeru i sposobnosti tjelesne apsorpcije. Nadalje, jaja su odličan izvor kolina, luteina, vitamina A, B2, B7, B12, C, D i E, kao i esencijalno važnih minerala, poput željeza, cinka, fosfora, natrija, kalija, te rijetkih molbidena i selena.

Konzmacija ove ukusne namirnice povezana je sa brojnim zdravstvenim blagodatima. Kako su jaja bogat izvor kolina, osnovne kemijske supstance staničnih struktura i prijenosa impulsa među neuronima, uvrštavanje jaja u redovitu prehranu pridonijeti će poboljšanju i održavanju moždane funkcije. Također, karotenoidi lutein i zeaksantin, promiču zdravlje očiju, dok biotin (B7) potiče stvaranje energije u tijelu i održava ljepotu kože, kose i noktiju.

Nutritivan sastav u 100 grama jajeta:

Energetska vrijednost [kcal]: 147
Ukupni ugljikohidrati [g]: 0.77
Proteini [g]: 12.58
Ukupne masnoće [g]: 9.94
Zasićene m.k [g]: 3.099
Jednostruko nezasićene m.k. [g]: 3.81
Višestruko nezasićene m.k [g]: 1.364
Prehrambena vlakna [g]: 0
Kolesterol [mg]: 423

Beta karoten [mcg]: 10
Vitamin A [mcg]: 146.1
Vitamin B1 [mg]: 0.069
Vitamin B12 [mcg]: 1.29
Vitamin B2 [mg]: 0.478
Vitamin B3 [mg]: 0.07
Vitamin B5 [mg]: 1.438
Vitamin B6 [mg]: 0.143
Folna kiselina [mcg]: 47
Vitamin C [mg]: 0
Vitamin E [mg]: 0.97
Vitamin K [mcg]: 0.3

Bakar [mg]: 0.102
Cink [mg]: 1.11
Fosfor [mg]: 191
Natrij [mg]: 140
Kalcij [mg]: 53
Kalij [mg]: 134
Magnezij [mg]: 12
Mangan [mg]: 0.038
Selen [mcg]: 31.7
Željezo [mg]: 1.83

Voda [g]: 75.84

LJUSKA JAJETA I VAŽNOST KALCIJA

Uobičajena prehrambena praksa jaja uključuje konzumaciju bjelanjka i žumanjka, te odbacivanje ljuske, što je u potpunosti pogrešno. Ljuska jajeta sadrži 90% kalcija i najbolji je (i najjeftiniji) prirodan izvor minerala. Ljudsko tijelo s lakoćom ga probavlja i apsorbira (za razliku od kalcija iz mliječnih proizvoda) jer je po svojem kemijskom sastavu gotovo identičan strukturi kostiju i zuba. Ljuska namirnice ne samo da efikasno opskrbljuje nutritivne potrebe organizma, već i zaustavlja razvoj osteoporoze, potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica, pomaže protiv visokog krvnog tlaka i kolesterola, jača imunitet i čisti krv, te odlično doprinosi rješavanju problema vezanih sa štitnjačom i gastritisom.

Kalcij je mineral koji posjeduje niz važnih funkcija kod pravilnog i zdravog funkcioniranja organizma. Riječ je o kemijskom spoju zaslužnom za stvaranje koštane srži, normalizaciji rada živaca i mišića, zgrušavatelju krvi i ključnom faktoru kod rada srca, te ključnom regulatoru kod poticanja tijela na san. Također, njegova važnost očituje se i kod rada imunoloških stanica, te održavanju ljepote i zdravlja kože, kose i noktiju.

Nedostatak i crpljenje kalcija najčešće je moguće zamijetiti kod pojedinaca koji učestalo i prekomjerno žive statičkim načinom života, konzumiraju prevelike količine kave, alkohola, cigareta i lijekova, kao i kod trudnica i žena u menopauzi čiji organizam povećano troši zalihe minerala.

PRIPREMA LJUSAKA ZA KONZUMACIJU

Jedna čajna žličica ljusaka sadrži prosječno između 800 i tisuću miligrama kalcija.

– ljuske organski uzgojenih jaja prokuhati u kipućoj vodi na 10 minuta, kako bi se uništile prisutne bakterije (kod kuhanih jaja proces je već automatski učinjen)

– osušiti ih i ispeći u pećnici na 200 stupnjeva 10 minuta kako bi isparila preostala vlaga i kako bi bila podatnija za daljnju manipulaciju

– sameljite ljuske u fini prah, najbolje uz pomoć električnog mlinca za kavu

– pohranite dobiveni proizvod na suho i tamno mjesto, preporučljivo u staklenu posudu ili papirnatu vrećicu

– konzumirajte 3/4 do jednu čajnu žličicu dnevno (uz povremene pauze), uz pomoć tekućine, jogurta ili ukusnog frapea