Lockdown je dao rezultate: Pogledajte kako se kretao broj zaraženih u FBiH i KS u toku ovog mjeseca

Lockdown koji je bio uveden u Sarajevu, očigledno je da je dao rezultate. Kao što je poznato, lockdown je uveden 19. marta, a ukinut je 12. aprila. U tom periodu početak policijskog sata pomjeren je sa 23 na 21 sat. Zatvoreni su ugostiteljski objekti, teretane, firtrnes centri, kladionice. Od prije dva dana ove mjere su djelimično popuštene, jer je dozvoljeno otvaranje svih ovih objekata, osim ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru i kladionica, a trajanje policijskog sata je produženo.

Očigledno je da je to imalo pozitivnog efekta na pad broja novozaraženih  koronavirusom u Sarajevu. Tako je ovaj broj sa 384 novootkrivena sluičaja 1. aprila, pao na jučerašnjih 98. Konačno je, nakon dužeg vremena, u posljednja tri dana broj novozaraženih u Sarajevu manji od 100.

Isti efekti se mogu uočiti i među podacima o sedmodnevnoj incidenci u Sarajevu, odnosno u zbirnim podacima o broju novootkrivenih slučajeva u sedam dana, na 100.000 stanovnika. Tako je sedmična incidenca na dan 1. aprila u Sarajevu iznosila 782 novoonboiljela pacijenta na 100.000 stanovnika, dok je taj broj jučer iznosio 233 sa tendencijom daljeg pada, s obzirom da je posljednjih dana zabilježen i pad novootkrivenih slučajeva.

Ono što ipak zabrinjava je broj preminulih pacijenata, koji je i dalje konstatan i kreće se između 10 i 15 umrlih osoba dnevno.

image

 Iako su ostali kantoni u FBiH u vrijeme kada je Sarajevo uvelo lockdown, smatrali da situacija nije toliko ozbiljna, kasniji porast novozaraženih natjerao ih je da i oni pooštre epidemiološke mjere. Zahvaljujući tome, treći talas pandemije koronavirusa već pomalo gubi svoju snagu na prostoru cijelog entiteta. 

Iako broj novozaraženih još uvijek osccilira na dnevnoj bazi, on je ipak daleko niži od najvećeg broja novootkrivenih slučajeva od 1.549, koliko je zabilježeno 2. aprila.

Kao i na primjeru Sarajeva, nažalost broj preminulih u FBiH je i dalje na prilbližno istom nivou i ne prati pad broja novozaraženih, nego i dalje iznosi najčešće između 50 i 60 preminulih dnevno, sa povremenim odstupanjima izvan ovih granica.

image
IZVOROslobođenje
Prethodni članakSlovenski medij objavio “non paper”: “Crno na bijelo” plan za komadanje BiH
Sljedeći članakŽive život punim plućima: Ova četiri horoskopska znaka najveći su avanturisti