Screenshot 2 1578


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Uvođenje novog lockdowna naljutilo je Engleze, naročito u gradovima Liverpool i Manchester, koji su odlučili izaći na ulice i suprotstaviti se vladinim ograničenjima.

Protesti koji su protekleih noći organizovani u Liverpoolu i Manchesteru doveli su do hapšenja najmanje tri osobe i izdavanja 13 novčanih kazni zbog izazivanja nereda. Na demonstracijama u oba grada okupio se veliki broj građana koji se protive vladinim ograničenjima kojima se nastoji suzbiti epidemija koronavirusa.

Videosnimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju policiju koja je suzavcem pokušavala rastjerati demonstrante.

Jedan od demonstranata uporedio je lockdown s panikom koju je stvorila milenijumska buba s početka 2000. godina.

“Sjetite se milenijumske bube kojom su nas plašili pola godine. Ovo je ista stvar. Strah je sjajan kontrolor i oni nas ustvari kontrolišu izazivajući strah”, kazao je demonstrant za Ruptly.

Liverpool je bio prvi grad u Engleskoj koji je 14. oktobra pogođen oštrim epidemiološkim mjerama, ali sada se njegovi stanovnici suočavaju i sa lockdownom koji će biti na snazi do 2. decembra.

S druge strane, studenti Univerziteta u Manchestru marširali su oko svog kampusa u znak protesta protiv lockdowna, ali i postavljanja zaštitne ograde oko njihovog kampusa.

“Osjećamo se kao u zatvoru. Ovo je potpuno nepotrebno”, kazao je jedan student za BBC.

Oba grada, Liverpool i Manchester, smatraju se epicentrima drugog vala koronavirusa u Velikoj Britaniji. U oba grada su već duže vrijeme na snazi lokalna ograničenja, dok je u cijeloj zemlji nacionalni lockdown nastupio u četvrtak prošle sedmice.