Lorens Listo: Pojedini momci iz BiH i regiona već su „nabrijani“ za pobjedu na skokovima sa Starog mosta

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Posljednja nedjelja u julu, tradicionalno, označit će održavanje skokova sa Starog mosta u Mostaru, jedne od najprestižnijih manifestacija ne samo u BiH već i znatno šire.

Tako će ovogodišnji skokovi, koje organizira Klub skakača u vodu „Mostari“, biti održani 26. jula, s početkom u 16 sati, kako je to potvrđeno na prvom ovogodišnjem sastanku Organizacijskog odbora. 

Optimizam i nada

U Odboru su, inače, veliki optimisti i nadaju se da će se takmičari s najljepše svjetske skakaonice u hladnu Neretvu otisnuti uz podršku publike. 

Kazao nam je to Lorens Listo, član Odbora, koji je, uz Emira Balića, čuvenu „lastu“, najtrofejniji skakač sa Starog mosta i koji se lani oprostio od skokova.

Listo: S legendama skokova Emirom Balićem i Mirsadom Dedom Pašićem - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baListo: S legendama skokova Emirom Balićem i Mirsadom Dedom Pašićem

Kako je pojasnio, održavanje skokova tokom pandemije apsolutno nije bilo stavljeno pod znak pitanja, jer hrabri mostarski mladići su i tokom rata iskazivali svoje umijeće i njegovali nadaleko poznatu tradiciju.

– Jasno, pratit ćemo razvoj situacije i sve ono što naše nadležne zdravstvene institucije odrede. Međutim, vjerujemo, s obzirom na do sada povoljan razvoj, da će publika moći prisustvovati skokovima uz mjere distance ili neke druge. S druge strane, mi smo već uveliko u pregovorima s brojnim medijskim kućama koje iskazuju nevjerovatan interes za direktan TV prijenos – otkriva nam Listo.

On ističe da je stalno u kontaktu s brojnim skakačima, iz BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije, koji se itekako zanimaju za ovogodišnje takmičenje.

Velika borba

– Njih pet-šest su već sada vrlo „nabrijani“ da osvoje prvo mjesto, pogotovo nakon što sam se ja oprostio. Stalno treniraju i jedva čekaju skokove. Bit će, sigurno, velika borba jer i samome mi je bilo izuzetno teško prethodnih godina osvajati prvo mjesto u konkurenciji s njima, s obzirom na to da je riječ o momcima kojima su skokovi sa Starog mosta, praktično, postali domaći. Bit će veoma zanimljivo, a pogotovo će biti ako publika bude sve to ispratila. 

Iskren da budem, nije isto skakati kada je prazan plato ispod Starog mosta i kada su puste okolne pećine. Skokovi su izuzetno opasni i podrška publike je zaista važna – ispričao nam je Listo.

Teško s finansijama

U Organizacijskom odboru trenutno pokušavaju finansijski zaokružiti manifestaciju. Situacija je veoma teška, a za sada su im, kazao nam je Listo, jedino pozitivno odgovorili iz Sportskog saveza Grada Mostara, koji je obećao da će im, kao i do sada, uplatiti dio sredstava.  

– Sramota je da država okreće glavu od skakača. Jer Stari most je UNESCO-ov dragulj, a i skokovi će se naći na listi nematerijalne svjetske baštine. Lani je manifestaciju pomogao Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, i nadam se da će i ostali slijediti njegov primjer – poručio je Listo.

Avaz