Loša prognoza za komšije: u hrvatskoj će možda biti i 1.000 zaraženih dnevno, uvodi se semafor epidemije

korona hrvatska virus 98 696x392 1

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš opisao je u srijedu uveče situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj kao zabrinjavajuću, nakon što je prijavljeno rekordnih 748 novozaraženih i upozorio da će ih biti još više.

Situacija je zabrinjavajuća, ali nije iznenađujuća. Okolnosti u proteklih mjesec dana, kao i okolnosti u Evropi i svijetu, ukazuju na to da svuda raste broj novozaraženih, a tako i u Hrvatskoj – kazao je sinoć Beroš za RTL.

Dodao je da su veća okupljanja ljudi u posljednjih mjesec dana generisala neka žarišta koja su uzrokovala ovakav porast.

  •  Osim toga, tu je i hladno vrijeme i činjenica da smo više u unutrašnjim prostorima i to je uticalo na porast broja zaraženih. Biće još i više zaraženih, zato se treba ponašati odgovorno i poštovati mjere – rekao je ministar.

Nije isključio ni mogućnost da u Hrvastskoj bude i više od hiljadu zaraženih dnevno.

  •  Moguće je da će u sljedećim danima biti još povećan broj novozaraženih. Međutim, posebno je važno shvatiti da se treba ponašati odgovorno, samodisciplinovano i ozbiljno te poštovati mjere koje smo preporučili. Ako ne budemo odgovorni, ako se budemo družili, brojke će rasti i dalje – kazao je Beroš.
Prethodni članakVIDOVIĆI PRVI U BIH PRAVE BRAŠNO OD TIKVE: Kilogram košta i od 25 KM
Sljedeći članakCOVID-19, prehlada ili gripa: Je li bolno grlo jedan od simptoma infekcije koronavirusom?