Loša sezona za pčelare u BiH: Kiša uništila medonosne cvjetove

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ova sezona za proizvođače meda u Lijevče polju je veoma loša zato što je kišni period u maju i junu uništio medonosne cvjetove. Pčelari smatraju da je ovo jedna od najlošijih sezona u poslednjoj deceniji.

U Udruženju pčelara “Amorfa” kažu da je izostala prva takozvana voćna paša, a kasnije i bagremova. To je negativno uticalo na količinu i kvalitet meda.

– Prosječno imamo pet do sedam kilograma meda po košnici, što je znatno manje od ustaljenih količina tokom sezona bez većih vremenskih oscilacija – pojasnio je za Srpskuinfo Dražen Čekić, predsjednik Udruženja pčelara“Amorfa“ Gradiška.

Saša Tomić, pčelar iz Gradiške, i Dario Škorić iz Jazovca smatraju takođe da su količine meda oskudne, a broj rojeva neuporedivo smanjen.

ČITAJ JOŠ:  Zenička obilaznica slavi pola godine nerada, bez odgovornosti i ostavki
Pexels

– Ove sezone imamo četvrtinu od prosječne višegodišnje proizvodnje. Više tu nema mogućnosti da se bilo šta promijeni, jer već nastupa hladnije vrijeme, a obilnije pčelinje paše je nestalo. Ključni period u maju i junu bio je loš i to je odredilo pogubnu sezonu za pčelare – smatra Saša Tomić.

Dario Škorić naglašava da je ove sezone višestruko manji broj rojeva, što je takođe uslovljeno slabom pašom. Udruženje pčelara “Amorfa“ Gradiška ima 120 članova sa cijelog područja Lijevče polja i Potkozarja, koji raspolažu sa 6.000 pčelinjih društava.

ČITAJ JOŠ:  Gdje biste završili kada biste iz BiH iskopali tunel pravo kroz središte Zemlje?

Karakteristično je da u gradiškom kraju ima sve više mladih pčelara, među kojima su Nataša i Miloš Trninić iz Nove Topole, te žena koje se bave pčelarstvom.

Sada je njih 20 u ovoj djelatnosti prepoznalo perspektivu za vlastiti biznis. One su, uz pomoć više domaćih i međunarodnih organizacija savladale obuku o osnovama proizvodnje meda.

U Udruženju “Amorfa” naglašavaju pomoć gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. Podsticaje iz gradskog budžeta dobila su 63 pčelara, a isto toliko dobilo je novčane podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

ČITAJ JOŠ:  Bećirović: Nećemo dozvoliti rušenje mostova saradnje sa Zapadom
Pexels

U lijevčanskim pčelinjacima u toku je zazimljavanje pčela, koje uključuje prihranu šećernom pogačom i sirupom.

Pčelinje bolesti

Dio pčelinjih društava je stradao zbog pojave različitih bolesti. Ove godine registrovane su varoa i američka gnjiloća, što je bilo pogubno za pčele.

Ohrabruje informacija da su pčelari, u saradnji sa specijalizovanih republičkim institucijama, ovu pojavu stavili pod kontrolu, te su veće posljedice izbjegnute.

GODISNJICA
MARKETING