Loša situacija i za građane i za proizvođače: Jaja opet poskupljuju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Deset komada konzumnih jaja u 2020. godini u našoj zemlji koštalo je 2,50 KM. U ovoj godini ista količina jaja košta skoro četiri marke, a poskupljenjima nije kraj. Za „Avaz“ je potvrđeno da će konzumna jaja u BiH ponovo poskupjeti. Zbog neisplativosti proizvodnje oko 30 posto farmi je zatvoreno, a domaća proizvodnja nikad nije bila ugroženija.

Visoki troškovi

Predrag Miličić, direktor kompanije “Agrex” i predsjednik Koordinacionog odbora peradara-živinara BiH, kazao je za „Avaz“ da se zapravo radi o usklađivanju cijena s poskupljenjem energenata i sirovina.

– Svjedočimo stalnim i enormnim poskupljenjima imputa, prije svega stočne hrane. Posljedice berzanskih poremećaja su naročito izražene poslije tragičnog sukoba oko Ukrajine, zatim imamo enormna poskupljenja plina, naftnih derivata, imali smo poskupljenje struje, imamo ponovo poskupljenje struje koje je najavljeno od januara. Plin je na svjetskim berzama poskupio 11 puta, što se na nas, proizvođače, indirektno odrazilo kroz proizvodnju ambalaže koja nam je nevjerovatno podigla kalkulativne cijene i to je razlog što je u drugom dijelu godine došlo do porasta cijene jaja – pojasnio je Miličić.

Potražnja za jajima je povećana u zimskom periodu jer su i dalje najjeftiniji izvor proteina. Ipak, zbog troškova proizvodnje farme u BiH se gase.

Teška situacija

– Domaća proizvodnja se nalazi u baš jednoj teškoj situaciji. Prošli smo težak period za ove tri godine, od početka pandemije do danas, i to je dalo za rezultat da su oni najslabiji morali gasiti farme jer je teško trpjeti gubitke duži period – kazao je Miličić.

Kako je dodao, neki proizvođači odlučili su se ići s manjim povećanjima koja se kreću između pet i deset posto. O procjenama gdje će se poskupljenja zaustaviti, istakao je, nezahvalno je govoriti.

Odustali od izvoza

Miličić je kazao da su cijene u Evropi za industrijsko jaje više za 40 posto u odnosu na cijene svježih konzumnih jaja unutar BiH. Ipak, uprkos isplativosti, odlučeno je da se odustane od izvoza i sačuva domaće tržište.

– Naša firma je jedina u BiH koja ima pristup evropskom tržištu za jaja za industrijsku preradu. Mi posljednjih pola godine niti jedno jaje nismo izvezli, jer se trudimo da sačuvamo snabdjevenost domaćeg tržišta, koje nam je prioritetno – istakao je Miličić.

Avaz