1 14
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Loše politike koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine dovele su nas u stanje stalnog osipanja stručnih kadrova. Plaće su loše, umanjene nekoliko puta, a standard troškova života rastao je mnogo.

To je za portal „Avaza“ kazao Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji upozorava na dugogodišnje loše stanje u Agenciji zbog čega su prošle sedmice i protestirali ispred institucija BiH.  

Kontrola vakcina

– Borimo se kako zanoviti upražnjena radna mjesta stručnim ljudima koji su otišli u penziju, umrli ili otišli zbog loše plaće. Izgleda da nikoga nije briga u kojim uvjetima radimo. Pandemija je, radimo za praznike i vikend kako bismo na vrijeme i po laboratorijskim procedurama obradili vakcine koje naši pacijenti sa nestrpljenjem očekuju. Finansijski smo zavisni od Vijeća ministara iako imamo vlastite prihode mnogo veće od onih koji nam se dodjeljuju budžetom BiH, ali njima ne raspolažemo – upozorava Rustemović.

Ne isključuje mogućnost i stupanja u štrajk ako se nešto ne promijeni.

–    Ovdje štrajkuje politika koja ne čini ama baš ništa da bolje funkcioniše Agencija. Nisu samo u pitanju plaće, šta je sa izmjenom Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojima bi Agencija imala bolji status. Nažalost, imamo određene inicijative nekih poslanika koje prolaze nezapaženo, a tiču se izmjena nekih članova Zakona o lijekovima, gdje se direktno zadire u kontrolu lijekova i vakcina što je u nadležnosti Agencije. Šta treba još da uradimo da se pokrenu zdrave politike i poštene namjere prema pacijenatima na cijeloj teritoriji BiH – pita se Rustemović.

Uspostava jedinstvenog tržišta

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH osnovana je prije 12 godina, Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima. Jedan od ciljeva osnivanja je uspostava i nadzor jedinstvenog tržišta lijekova i medicinskih sredstava te njihove dostupnosti za teritoriji BiH.

Nadležna je za izdavanje dozvola za stavljanje u promet lijekova, laboratorijska ispitivanja, davanje stručne ocjene…