Portal 072info

Loše prognoze: Najgore za bh. građane i ekonomiju tek slijedi

03A1A54F 0E4E 4EA7 9F66 D89976B1490C
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međunarodna rejting agencija “Standard and Poor’s” (S&P) potvrdila je kreditni rejting BiH, koji glasi B sa stabilnim izgledima, potvrđeno je iz Centralne banke BiH. U izvještaju ove rejting agencije za BiH navodi se da će globalna COVID-19 pandemija utjecati na bh. ekonomiju. 

Analitičari predviđaju da će realni bruto domaći proizvod (BDP) biti smanjen za šest posto u 2020. godini te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, predviđa se da će neto opći dug Vlade BiH do kraja 2020. iznositi 31 posto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani. 

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pad BDP-a u BiH ove godine će iznositi pet posto. Među zemljama bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To sve dalje znači da crni scenarij za bh. građane i privredu tek slijedi, ako se uzmu u obzir ovi, ali i podaci Uprave za indirektno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH. Ostvaren je rekordan pad prihoda naplate indirektnih poreza, a katastrofalni podaci vezuju se i za vanjskotrgovinsku razmjenu. 

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, navodi kako su prihodi od indirektnih poreza (PDV, akcize, carine i putarine) u periodu januar – juli 2020. godine iznosili 4 milijarde i 121 milion KM. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U poređenju s istim periodom prošle godine, prihodi su manji za 437 miliona KM ili 9,6 posto. U prvoj polovini 2020. godine došlo je do smanjenja uvoza roba u BiH za 17,3 posto pa su tako naplaćene i manje uvozne dažbine, a došlo je i do pada PDV-a u unutrašnjem prometu jer su mnogi obveznici duži period bili potpuno zatvoreni i nisu obavljali poslovnu djelatnost – ističe Kovačević. 

Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u periodu januar – juli 2020. iznosio je 15,7 milijardi KM i smanjen je za 16,4 posto u odnosu na isti period lani.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Izvoz iz BiH iznosio je 5,9 milijardi i manji je za 15 posto, a uvoz je iznosio 9,7 milijardi KM. Ukupni saldo vanjskotrgovinske razmjene je smanjen za 20,5 posto – navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH. 

Oporavak tek 2022.?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Profesor Bećirović navodi kako nas sve zanima kada će početi oporavak bh. ekonomije. 

– Za razliku od prvih optimističnih prognoza, na nivou EU u narednoj godini se ne očekuje povratak na nivo BDP-a iz 2019. godine. Kako naš ekonomski oporavak prvenstveno zavisi od oporavka EU ekonomije kao našeg glavnog tržišta i partnera, teško je očekivati da ćemo se u narednoj godini vratiti na nivo iz 2019. Realnije je da se to desi tek 2022. godine – predviđa on. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)