Loši narodi ili loši političari?

SA BAKIR REAX PKG 19 SLS 120210123 162556344 mxf 00 00 06 13 Still001

Loši narodi ili loši političari? Za zapitati se nakon posljednjih istupa bh. lidera. Bakiru Izetbegoviću srpski narod ima loš izbor, jer podržava Milorada Dodika, za Dodika su pojedini političari iz RS fukare, jer ne misle njegovom glavom. Brojne reakcije u nastavku.

Nakon svog gostovanja u programu Federalne televizije u kojem je, neki su zaključili, Bakir Izetbegović predsjednik SDA, srpski narod nazvao lošim, jer podržava Milorada Dodika, dan kasnije objašnjava svoju izjavu

“Nema dobrih i loših naroda, ima dobrih i loših rukovodstava. Međutim, ja mislim da srpski narod i srpski glasači moraju doživjeti katarzu. Moraju prihvatiti ono što je bjelodavno jasno. Dakle, načinjeni su užasni zločini nad njihovim zločinima. Moraju jednu kolektivnu katarzu proći i prestati podržavati političare koji ih uporno sukobljavaju sa njihovim komšijama”, kazao je Izetbegović.

Onaj koji najviše voli ovakve reakcije, kaže da ne misli da je bošnjački narod loš, ali mu je drago što je, kako kaže, Izetbegović bio iskren

“Čestitam mu na iskrenosti koju je konačno pokazao i otkrio kakvi Srbi su prihvatljivi za njega i SDA. Samo oni podobni i u službi bošnjačkih interesa”, kazao je Dodik.

“On je rekao ono što je za mnoge poznato, ali nisu imali potvrdu. Ta Bakirova izjava, ukoliko je taksativno tačna, predstavlja čist fašizam. Jer je fašizam tako targetirao narode, pa ih poslije toga ubijao, uništava, pravio za njih koncentracione logore”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Iako pojedini smatraju da je Izetbegovićeva izjava izvučena iz konteksta, osude se nižu na društvenim mrežama

“Strmoglavi pad rejtinga stranke njen predsjednik pokušava spasiti radikalizacijom i konfliktnim porukama. Pogrešno, ali u duhu Izetbegovićevih poteza i političke karijere”, napisao je Dino Mustafić na Twitteru..

“Mislim da ću mu dati otkaz, zbog spinovanja za Dodika”, napisao je Srđan Puhalo.

“Ja koji sam izgubio obje noge u Sarajevu 10. juna 1992. od granate ispaljene sa Trebevića sa položaja srpske vojske, ovako nisam nikada ni pomislio, a kamoli izjavio. Ne mislim se izvinjavati zbog nekog do čijih riječi ne držim. Čestiti Srbi će u meni uvijek imati prijatelja”, napisao je Nermin Tulić.

“Prvo, ružno je izveden naslov i to je sve radi klikova i čitanosti. Odnosno, ja to tumačim da u RS i medijima treba neka protuteža svega što je Milorad Dodik izgovorio. Ja sam preslušala taj snimak, ne znam koliko puta, nisam našla tu rečenicu. Jeste govorio o biračima Milorada Dodika, kojima očigledno odgovara takva retorika”, kazala je Svetlana Cenić, analitičarka.

Reaguju iz OHR. Poručuju da nema loših naroda, samo pojedinaca:

“Kao što je visoki predstavnik više puta naglasio u kontekstu negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca, nema loših naroda, ima samo loših pojedinaca”

Nespretne interpretacije ili pogrešno shvaćene izjave u BiH nisu rijetke. Spinovanje je svakodnevno. No, najodgovorniji su političari, koji bi ipak, u ovom osjetljivom društvu, trebali paziti šta govore i kako govore.

N1

Prethodni članakPečeni šećer iz Tuzle: Kafa je slađa sa okusom tradicije
Sljedeći članakNamirnice koje sadrže više kalija od banana