Portal 072info

Lovac na stadione Federico Roccio oduševljen Bilinim Poljem, navijačima, ćevapima i domaćim pivom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Roccio je 29-godišnji Italijan nastanjen u Limbiatu, malom gradu pored Milana. Deset godina je radio kao konobar u švicarskim i britanskim restoranima. S obzirom na to da je zaljubljenik u nogomet, dao je otkaz u restoranima te odlučio pratiti ono što voli, nogomet i pisati knjigu.

“Dok sam radio kao noćni čuvar imao sam dovoljno vremena da ostvarim svoj san i napišem knjigu ‘Lovac na stadione’ za što sam morao posjetiti 30 zemalja i 500 stadiona”, govori Roccio te nastavlja svoju priču o početku realizacije ideje:

“Sve je počelo 2007. godine kada sam kao navijač Milana pratio finale Milan – Liverpool. Tada je Milan pobijedio 2:1, a otac mi je prethodno rekao da ne smijem ići na tu utakmicu jer nisam imao 18 godina. Imao sam 17 godina i 11 mjeseci. Od tog trenutka sam rekao: ‘Sada možeš sve što želiš’. Prva utakmicu koju sam pogledao bila je Lecce – Milan na jugu Italije. U vozu sam proveo 28 sati kako bih pogledao meč koji je završio 1:1, ali iskustvo je bilo nevjerovatno”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Do danas je Roccio posjetio 522 stadiona te je prisustvovao treninzima ili utakmicama klubova. Ne računa stadione koje je vidio s vana, iako je i njih više od 100. Pojašnjava kako nema posebne selekcije stadiona te da o svemu odlučuju finansije.

“Uglavnom putujem jeftinim letovima i iskoristim njihove ponude. Posljednji put sam autom putovao u Zenicu s još četiri osobe i podijelili smo troškove, tako da je bilo super”, dodao je naš sagovornik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posjetio je 32 zemlje u Evropi, a najviše impresija je ponio s Celtic Parka u Glasgowu. Kada je riječ o posjeti Zenici, kaže da je bio iznenađen navijačima, fudbalskom utakmicom i stadionom.

“Imali smo malo vremena prilikom posjete Bosni i Hercegovini. Planirali smo osim Zenice posjetiti i Sarajevo, ali smo dugo čekali na granici. Iz Zenice sam ponio zaista pozitivne impresije. Nisam znao da ću vidjeti mnogo ljudi na stadionu, navijačke pjesme su bile odlične tokom cijelog meča. Svaka čast momci! Stadion je zaista dobar, standard Istočne Evrope, a drago mi je bilo vidjeti i mnogo navijačkih grafita van stadiona”, izjavio je Roccio.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim stadiona, ljudi, utakmice i grafita, Roccio je impresioniran i bosanskom kuhinjom te Sarajevskom pivom.

“Poslije utakmice posjetili smo lokalni restoran gdje smo jeli ćevapčiće koji su preukusni, a potom smo popili Sarajevsko i Nektar. Međutim, bolje je ovo prvo pivo”, kroz smijeh dodaje Roccio.

Na kraju razgovora je kazao da ima još mnogo planova, a već 8. septembra će posjetiti utakmicu Luksemburg – Moldavija, a 15. septembra će prisustvovati meču OFI Crete – PAOK Salonicco.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ali s nestrpljenjem očekujem novembar i putovanje u Istanbul na derbi Galatasaray – Fenerbahce”, na kraju razgovora je kazao Roccio te dodao da se nada skorijem povratku u BiH.

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME