cab1fb2b0cc517bf252f28e4c7964108 jpg pagespeed ce haZTo2 HBs
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 10:20
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Lovor je bogat različitim antioksidansima koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

NER FIT

Znatno poboljšava naš imunološki sistem i čini ga jačim. Listovi lovora sadrže i velike količine vitamina A i C, također i neke vitamine B grupe kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina. Od minerala sadrži kalcij, mangan, željezo, selen, cink i magnezij.

Listovi su vrlo aromatičnog, ljuto gorkog okusa, pa je popularan i kao začin i kao ljekovita biljka i kao ukrasno drvo ili grm. Najviše ga ima u primorskom području Hrvatske i zemljama Sredozemlja. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a djeluje i protiv bolesti dišnog sistema. 

Kad osjetite da ćete imati napada kašlja, uzmite kašiku sirupa od lovora. Lako ga je napraviti i kod kuće. U proključalu vodu (2,5 dl) stavite šest listova lovora i kuhajte poklopljeno 6-10 minuta. Izvadite listove, a u tekućinu umiješajte 6 kašika smeđeg šećera ili meda i iscijeđeni limun. Miješajte dok se šećer ne otopi. Sirup potom spremite u staklenu bočicu i držite u hladnjaku. Kad se ohladi, postat će gušći. Potrošite ga za nekoliko dana.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Trudnice i dojilje ne bi trebale piti sirup od lovora zbog nedovoljno dokaza o tome kako djeluje na dijete i majku. Kod jakog kašlja, bronhitisa ili infekcije gornjih dišnih puteva mogu pomoći i oblozi od lovora.

LIDER