kkk 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 19:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić razgovarao je sa zamjenikom direktora Razvojne banke Vijeća Evrope Rainerom Lovatom o dosadašnjoj realizaciji Regionalnog stambenog programa u BiH (RSP), te narednim koracima.

NER FIT

Ministar Lučić je naglasio da je do sada kroz RSP u BiH izgrađeno oko 2.000 stambenih jedinica, te da je trenutno otvoreno više od 1.000 gradilišta u gotovo svim lokalnim zajednicama.

– Kao vodeća institucija za provođenje projekta u BiH opredijeljeni smo da se u budžetu institucija BiH osiguraju nedostajuća sredstva kao doprinos države u provođenju ovog projekta. Lično sam se založio da se u budžetu za narednu godinu osiguraju četiri miliona KM, međutim kao što je poznato budžet još uvijek nije usvojen – kazao je Lučić.

Tokom razgovora, usaglašeno je da BiH može osigurati doprinos od 15 posto, te je dogovoreno da će o tome biti riječi i na predstojećoj Skupštini donatora kako bi se i donatori upoznali sa tom problematikom

Razgovarano je i o nedostatku sredstava za osiguranje infrastrukturnih priključaka korisnicima čije su kuće već izgrađene, a sredstva bi trebala biti osigurana kroz RSP fond, o čemu će također odlučivati donatori, a na osnovu iskazanih potreba.

Tokom razgovora o dinamici realizacije RSP-a u BiH, ministar Lučić je izrazio zadovoljstvo dinamikom obnove i izgradnje objekata na području Republike Srpske.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Sugerisao da se što prije krene u proceduru ugovaranja obnove i izgradnje preostalog broja stambenih jedinica za korisnike koji su izabrani da dobiju pomoć kroz RSP, saopćeno je iz Kabineta ministra Lučića.

LIDER