‘Ludi milioner’ živio kao podstanar i trošio 200 eura mjesečno

Klaus Zapf kaže da previše ljudi posjeduje novac i da njemu ne treba. Uprkos svom bogatstvu, on je živio kao podstanar, skupljao je i prodavao ambalažu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Klaus Zapf, poznat i kao ‘Ludi Milioner’ je osnovao firmu za preseljenja i tako zaradio 10 miliona dolara, ali uprkos svom ogromnom bogatstvu nikad nije živio kao milioner. Odabrao je da skuplja ambalažu na ulici i da živi kao podstanar.

Iako je njegova firma poslovala u čitavom svijetu i donosila mu milione, Zaf je skupljao plastične flaše, svoj novac neprestano dijelio drugima i kupovao u supermarketima kao i svaki prosječni građanin.

Posao sa selidbama započeo je 1975. godine, kupivši jedan stari kombi koji čak nije ni znao da vozi, pa je zaposlio vozače, a on je sam u početku iskrcavao i ukrcavao nameštaj. Zbog svog socijalističkog pristupa u kome je isticao važnost kolektiva i brige za radnika, brzo je postao popularan i omiljen. Njegov moto je glasio: “Kompanija Zapf vlasništvo je njenih radnika“.

Uprkos svom ogromnom bogatstvu koje je stekao zahvaljujući kapitalizmu, ostao je vjeran svojim socijalističkim uvjerenjima. Tako je na ulazu u sjedište svoje kompanije postavio ogromnu Lenjinovu skulpturu u znak odanosti svom heroju i njegovoj filozofiji.

Svoja socijalistička uvjerenja je stalno isticao u vođenju kompanije koju je opisivao kao “mjesto na kom se svakodnevno liječe zablude o veličini“, a nazivao “zapadno-berlinskim kolektivom za selidbe“. Ipak, uprkos tim antikapitalističkim stavovima, postoje tvrdnje da je Zpaf u vođenju kompanije zapravo bio diktator, kako prenosi Daily Mail.

Zapf je umro prošle nedjelje od srčanog udara, u 62. godini života, na svom trećem medenom mjesecu, ostavivši ogromno bogatstvo koje bi najvjerovatnije trebalo da naslijede njegova supruga i kćerka. U vrijeme kada je umro njegovo bogatstvo je bilo procijenjeno na 10 miliona dolara, a njegova kompanija u ovom trenutku broji 600 zaposlenih.

Teško je te cifre povezati sa činjenicom da je Zapf trošio manje od 300 dolara mjesečno. U intervjuu prošle godine “Ludi Milioner” je rekao: “Ne treba mi novac, on čini ljude nejednakima. Previše je idiota okolo koji imaju novca, ne treba svijetu još jedan“.

telegraf.rs