Portal 072info

Luka je jedini bjeloglavi sup u BiH, danas je pušten u prirodu (FOTO)

bjeloglavi sup 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bjeloglavi sup Luka, jedina ptica ove vrste trenutno u Bosni i Hercegovini, nakon petomjesečnog boravka u kavezu Eko udruženja Novi val u Blagaju, danas je pušten u prirodno stanište. On je prethodno na tlo naše Bosne i Hercegovine došao iz Srbije, a pronađen je na teritoriji Olova, potpuno iscrpljen i sa malim šansama da preživi. Obzirom da su do novembra 2018. u prostoru Novog vala boravila dva bjeloglava supa koji su nažalost preminula od posljedica trovanja, iz Olova su u pomoć pozvali Blagajce, koji su odmah pticu prebacili u svoj kavez i počeli je oporavljati.

“Bio je potpuno iscrpljen i trebalo je vrijeme da ga vratimo u život. Oporavak je trajao oko 20 dana. U tom vremenu, iako je riječ o lešinaru, Luka je jeo iz ljudske ruke. Hvala Bogu da je danas dobro. Odlučili smo vratiti ga u prirodu“, rekao je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Udruženja Novi val Adnan Đuliman.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najavio je i da će Udruženje u narednim danima vršiti monitoring, te pratiti kretanje i snalaženje ptice u prirodi. Pozvao je i stanovništvo Bosne i Hercegovine da se javi Udruženju Novi val ukoliko primijeti bjeloglavog supa.

S ciljem opstanka ove ugrožene vrste kojoj na području starog kontinenta prijeti izumiranje, u Udruženju Novi val nedavno su odlučili napraviti hranilište na platou Podveležja, a kasnije potpisati i ugovor o saradnji sa lokalnom klaonicom, koja na ovaj lokalitet svakodnevno dostavlja animalni otpad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bjeloglavi sup Luka danas je poletio sa lokaliteta Kurbanište u Blagaju. Ova ptica pripada lešinarima starog svijeta, te u rod Gyps – star više od milion godina.

“Bjeloglavi sup je strvinar. Hrani se uginulim ostacima životinja i ujedno je jedan od najboljih čistača prirode. U Bosni i Hercegovini su se do prije pedesetak godina gnijezdile sve četiri vrste evropskih strvinara. Bili smo jedina zemlja uz Grčku i Španiju sa sve četiri vrste strvinara. Nebrigom prema prirodi, sve vrste su isčezle. Glavni razlozi su trovanja, ubijanja i krivolov. Ove stijene su posljednje stanište bjeloglavog supa u BiH“, rekao je Goran Topić iz Ornitološkog društva “Naše ptice“ iz Sarajeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Luka je davno trebao poletjeti u prirodu, međutim sa puštanjem se zakasnilo zbog pandemije koronavirusa.

Današnji događaj upriličen je povodom Međunarodnog dana lešinara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)