Lukač: SIPA imala informaciju da Railić želi naručiti ubistvo policajca

F2CB77D9 70E7 4350 A3E0 599E98AEB2AE
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kriptovani telefoni i aplikacije doveli su do hapšenja Dalibora Raićića, naručioca ubistva načelnika u PU Prijedor Radenka Bašića te pomagača i ubice.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, kazao je kako se sada istražuje i to zbog čega MUP RS nije zvanično obaviješten o informaciji koji je, kako kaže, Ured SIPA-e u Mostaru imao u decembru prošle godine od doušnika da Railić traži nekoga ko će ubiti policijskog službenika. Biće organizovana i istraga u MUP-u RS, a Lukač ističe da se kreće od prijedorskih policajca. Svako ko je sarađivao s kriminalcima ili okrenuo glavu, biće procesuiran.

“Nažalost, kao i na Zapadu što se dešava, desilo se to da agencije nisu u potpunosti sarađivale. Doušnik u Uredu SIPA-e u Mostaru donio je informaciju da bi moglo doći do ugrožavanja policijskog inspektora, pominjao je ime Railića polovinom decembra 2021. godine. Informacija je proslijeđena kancelariji SIPA-e u Banjaluci, ali nismo nikada zvanično dobili niti se konkretno ime pominjalo. Pominjao se Railić kao naručilac ubistva policajca, odnosno da traga za osobom koja bi to uradila. Da smo imali službene informacije, reagovali bi na vrijeme. Potrebno je provesti istragu kompletnu. Direktor Ćulum (direktor SIPA-e, op.a.) je pokrenuo unutrašnji postupak da se sazna kojim putem je išla informacija”, rekao je Lukač dodavši kako nije tačno da ih je OSA ranije obavijestila o bilo čemu kako su pojedini mediji pisali.

ČITAJ JOŠ:  Aktivan humanitarni broj 090291011 za pomoć Sajri Smajlović iz Zenice

Kriptovani telefoni doveli do Railića

Istakao je kako im je EUROPOL pomogao jer Railića pronašli pute kriptovanih telefona u komunikaciji s nekim kriminalcima koje su ranije zatvorili, ali i s onima koji su sljedeća meta policije. Kazao je da je Railić naručio ubistvo upravo zbog toga što se plašio da će policija doći do njega zbog organizovanog kriminala i šverca droge kojim se, kako Lukač kaže, bavio.

“Znali smo u startu ko bi i na koji način mogao biti naručilac, nismo znali izvršioca. Trebalo je da dođemo do njega. Ovo govori da kriminalci moraju biti svjesni da postoji policija koja se bori protiv njih i jednog dana će doći policajci do njih i smjestiti ih tamo gdje im je mjesto – zatvor. Ako misle da mogu ubiti bilo kojeg policajca ili bilo koga u MUP-u i da će  nas to zaustaviti – varaju se. Nećemo. Nažalost, imamo još kriminalaca koji su spremni posegnuti za oružjem da bi zaštitili sebe i svoje poslove, ali moraju biti svjesni da bez obzirao koliko misle da su jaki i zaradili novca kriminalnim djelima, ne mogu biti jači od policije”, rekao je Lukač.

ČITAJ JOŠ:  Srđan Srdić odustao od socijalnog stana kojeg je htio oteti na sumnjiv način

Istraživat će se i policajci: “Krećemo od Prijedora”

Potom se osvrnuo i na policajce i uputio im poruku.

“Nažalost, u našim redovima imamo onih koji sarađuju s kriminalcima. Imaju dealove s kriminalcima. Ali i onih koji se boje kriminalaca. Takvi ne zaslužuju da budu u MUPU-u. Moramo s njima da se obračunamo i to ćemo uraditi. Krećemo od Prijedora da utvrdimo da li je ijedan policajac imao bilo kakav deal ili kontakt s nekim od njih. On mora biti otkriven, procesuiran i izbačen s posla. Doći ćemo do svakog našeg policajca koji je okrenuo glavu ili sarađivao u tome”, rekao je Lukač.

ČITAJ JOŠ:  Poljoprivrednik M.S. dva dana bio mrtav u automobilu

Govoreći o Adelu Kabašu za kojim su tragali i objavili “foto-robot” koji je bio meta polemika u javnosti, rekao je da su ga povezali s ovim jer je ranije imao djelo ubistva i smatra se za osobu koja može izvršiti ovako djelo.

“Radili smo u više pravaca. Pored njega bilo je i drugih”, rekao je Lukač.

N1

F2CB77D9 70E7 4350 A3E0 599E98AEB2AE
GODISNJICA
MARKETING