Lukašenko potpisao: Stupio na snagu Zakon o smrtnoj kazni zbog izdaje države

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Bjelorusiji je stupio na snagu zakon koji predviđa mogućnost smrtne kazne za zvaničnike, državne službenike i vojnike u slučaju veleizdaje.

Smrtna ili kazna doživotnog zatvora

Zakon uključuje izmjene i dopune Krivičnog zakona Bjelorusije “Izdaja države”. Prema njemu, osobi koja je počinila izdaju zemlje i obnaša javnu funkciju, osim smrtne kazne, moguće je izreći i kaznu doživotnog zatvora.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon 9. marta, a odobren je 21. februara. Bjelorusija je do danas jedina zemlja u Evropi u kojoj se smrtna kazna koristi kao kazna za zločine protiv zakona.

Teroristička propaganda

Novi zakon pokriva širenje terorističke propagande, klevetu oružanih snaga i drugih vrsta vojnih formacija, kao i kršenje uslova za zaštitu državne tajne.

Također sadrži i dijelove o špijunaži, terorističkim aktima protiv državne ili javne ličnosti, sabotaži, pozivima na sankcije, stvaranju ili učešću u ekstremističkoj formaciji, finansiranju ili omogućavanju ekstremističkih aktivnosti, ili učešću u oružanoj formaciji ili oružanom sukobu na teritoriji strane države.

Avaz