1 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je u utorak da će pustiti veliki broj migranata u Evropu, a posebno u Njemačku, kao odgovor na evropske sankcije uvedene zbog spornih izbora, nasilnog suzbijanja protesta i zatvaranja političkih protivnika.

Lukašenko će zabraniti tranzit robe kroz Bjelorusiju iz Kine i Rusije, rekao je na sastanku vlade u utorak.

Rekao je da će pustiti masu izbjeglica iz zemalja poput Afganistana, Sirije i Iraka u Evropu.

-Nikoga nećemo zaustaviti – rekao je Lukašenko.

Ljudi su na svom putu iz ratnih područja u “toplu i ugodnu Evropu”, a i Njemačkoj su potrebni radnici, dodao je.

Istovremeno je najavio da više neće dopuštati tranzit robe kroz Bjelorusiju u Rusiju i Kinu.

-Sjećate li se Škode, NIVEA-e i drugih? Rekli smo im:“ Momci, hvala i doviđenja!”, rekao je Lukašenko svojim ministrima.

U prvom koraku zatvoreno je bjelorusko tržište, rekao je bjeloruski predsjednik. U drugom koraku zabranit će se protok robe kroz zemlju, dodao je.

-Isto se mora učiniti s Nijemcima. Pustite ih da dostavljaju svoju robu Rusiji i Kini kroz Finsku. Ili kroz Ukrajinu – ondje ima dobrih ruta, i tamo dostave svoju robu – rekao je Lukašenko.

Lukašenkovi potezi uslijedili su nakon niza sankcija Evropske unije Minsku zbog nasilnog suzbijanja protesta koji su izbili prošle godine zbog spornih predsjedničkih izbora koje mnogi smatraju namještenima.

Sankcije EU-a, ali i SAD-a, stvaraju pritisak Bjelorusiji koja prima finansijsku podršku iz Moskve. Bjelorusija je dugo bila finansijski ovisna o Rusiji s dugovima koji su dosegli milijarde.