Lukašenko želi da im Rusi daju nuklearne bombe

Screenshot 8 11
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bjelorusija je održala referendum o usvajanju novog ustava kojim bi izmijenila svoj status o nuklearnom oružju i dopustila njegovo stacioniranje na svom tlu, u trenutku kad je postala polazna tačka za ruske napade na Ukrajinu.

Vrlo je izvjesno da će biti izglasano odricanje od prijašnjeg statusa Bjelorusije kao zemlje bez nuklearnog naoružanja, s obzirom na to da se referendum održava pod strogom kontrolom predsjednika Aleksandra Lukašenka.

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte video ispovijest Ukrajinke koja je napustila dom: Bilo je jako teško, jer ne razumiješ kuda ideš

Tako bi se, prvi put nakon što se Bjelorusija odrekla nuklearnog oružja nakon pada Sovjetskog Saveza, ono ponovno moglo naći na njezinom tlu. 

Lukašenko je u nedjelju, u obraćanju s biračkog mjesta, rekao da bi mogao tražiti da Rusija vrati nuklearno oružje Bjelorusiji.

“Ako vi (Zapad) prebacite nuklearno oružje u Poljsku ili Litvu, na naše granice, onda ću ja zatražiti Putina da vrati nuklearno oružje kojeg sam se bezuvjetno odrekao”, rekao je Lukašenko.

Lukašenko se okrenuo Rusiji nakon velikih protesta 

ČITAJ JOŠ:  Zelenski poručio Ukrajincima: Učinite sve da zaštitimo našu državu, istjerajmo okupatore

Lukašenko se okrenuo Rusiji kada su u avgustu 2020. izbili masovni prosvjedi protiv njegove 28-godišnje vladavine te je uz pomoć ruskih zajmova prebrodio sankcije Zapada.

Lukašenkova suparnica na izborima 2020., prognana čelnica bjeloruske demokratske oporbe Svetlana Tihanovska, pozvala je Bjeloruse da iskoriste referendum kao protest protiv agresije na Ukrajinu.

“Dugo nisam znala kako započeti ovaj apel. Jer, kako možete tražiti odvažne poteze od ljudi koji već godinu i pol žive u strahu?”, rekla je Tihanovska u posebnom obraćanju, kako prenosi Reuters.

ČITAJ JOŠ:  Zelenski pristao na pregovore sa Rusijom na granici Ukrajine i Bjelorusije
GODISNJICA
MARKETING