Luksemburg najbogatija zemlja u Evropi s prosječnom platom od 5.000 eura

Mali ali moćan, bio bi vjerovatno najlakši način da se opiše Veliko vojvodstvo Luksemburg, kako se službeno zove ova zemlja.

Omeđan Njemačkom, Francuskom i Belgijom, mnogi putnici često pored njega prođu potpuno neprimjetno i zaobiđu ga, ali oni koji ga malo bolje upoznaju, iznenade se kada vidite koliko toga nevjerovatno je stalo na jednu ovako malu teritoriju.

Prije svega, zemljom kao što ste već možda imali priliku naslutiti vlada veliki vojvoda i ovo je posljednje veliko vojvodstvo na svijetu, a pored činjenice da je ovo najbogatija zemlja na svijetu, Luksemburg je i jedna od šest zemalja osnivača Evropske unije, a nekoliko veoma bitnih Evropskih institucija danas je smješteno ovdje, iako ova zemlja ima najmanje stanovnika od svih 28 zemalja članica Evropske unije.

Zemlja ima tri službena jezika, njemački, francuski i luksemburški, a svaki se koristi u određenim prilikama. Francuski se obično koristi u državnim institucijama, njemački u poslovnim krugovima, a luksemburški obično u svakodnevnim situacijama između ljudi.

Ono što je isto tako veoma zanimljivo obrazovni sistem koji je rasporedio ova tri jezika na način da se luksemburški pretežno koristi u osnovnim razredima škola, njemački u srednjoj školi, a posljednja faza školovanja se obično odvija na francuskom. Prevladavajuća religija u zemlji je rimokatolička, a više od 50% populacije zemlje čine stranci.

Ali šta je zapravo Luksembrug uradio da postane ovako razvijen i kako se u zemlji živi, saznaćete u ovom videu.

Da li ste posjetili Luksemburg do sada i kako vam se dopao?