Luksemburg prva zemlja sa besplatnim javnim prijevozom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ove godine, Luksemburg je počeo nuditi besplatan prijevoz mlađima od 20 godina. Srednjoškolci su takođe mogli da se besplatno voze do škole i nazad do kuće

Luksemburg bi trebalo da postane prva zemlja na svijetu koja će cjelokupni javni prijevoz učiniti besplatnim.

Premijer Xavier Bettel i koaliciona vlada najavili su da će sljedećeg ljeta sve usluge vozova, tramvaja i autobusa biti besplatne.

ČITAJ JOŠ:  Katarina iz BiH oduševila žiri u njemačkom "The Voiceu"

Imajući u vidu dugotrajna putovanja i štetan uticaj ispušnih gasova automobila po životnu sredinu, nadaju se da će ovim potezom uspjeti da ublaže neke od najgorih saobraćajnih gužvi na svijetu. Luksemburg, koji graniči sa Belgijom, Njemačkom i Francuskom, ima više od 400.000 putnika koji svakodnevno na posao dolaze iz susjednih zemalja.

Ove godine, Luksemburg je počeo nuditi besplatan prijevoz mlađima od 20 godina. Srednjoškolci su takođe mogli da se besplatno voze do škole i nazad do kuće.

ČITAJ JOŠ:  Kako u periodu virusa i gripe ojačati imunitet djeteta?

Kako prenosi “Guardian”, odluka o tome šta bi trebalo učiniti sa odjeljenjima prve i druge klase u vozovima, tek bi trebalo da bude donesena.

Putnici sada plaćaju 2 eura za najviše dva sata vožnje, što pokriva gotovo sva putovanja u ovoj maloj zemlji.

Počevši od 2020. godine, sve ulaznice će biti ukinute radi uštede na naplati karata i opremi za kupovinu karata, piše Arch Daily.

Među članicama EU, Luksemburg je na vrhu liste po broju automobila po broju stanovnika.

ČITAJ JOŠ:  Kako provjeriti da li je vraćana kilometraža na polovnom automobilu
GODISNJICA
MARKETING