Portal 072info

Lutkari iz Niša nastupili pred publikom BNP-a Zenica

U okviru obilježavanja “Dječije nedjelje” u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica tradicionalno se održavaju lutkarske predstave i radionice, te je tako na toj sceni izvedena predstava “Olovni vojnik i balerina” Lutkarskog pozorišta Niš.

Predstava “Olovni vojnik i balerina” u režiji i dramatizaciji Darka Kovačovskog je klasična marionetska predstava, a nastala je po uzoru na čuvenu bajku Hansa Kristijana Andersena. Lutkarski igrokaz govori o dolasku porculanske balerine, koja je probudila duhove jednog tavana, ali i odmah je osvojila srce hrabrog vojnika i pažnju gospodara tavanskog prostora, generala Kozije noge. U preispitivanju svoje hrabrosti, olovni vojnik suočava se s pitanjem da li će uspjeti da sačuva lјubav svoje izabranice i čistotu duha.

U sklopu ove BNP-ove manifestacije  6. oktobra u slikarskom ateljeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će održana radionica za djecu pod nazivom “Napravi svoju lutku zijevalicu”, čiji je voditelj Miroljub Mijatović, dok će tokom dana ansambl predstave “Put do čarolije” nastupiti u Domu kulture Novi Travnik.

U subotu će na velikoj sceni BNP-a biti odigrana predstava Dječijeg pozorišta Subotica “Ivica i Marica” u režiji Todora Valova, a dan poslije u okviru programa Mali MESS bit će odigrana predstava “Prodani smijeh”.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box